N-VA hekelt belasting op masten en pilonen

N-VA-gemeenteraadslid Ward Vranken wil dat het lokaal bestuur van Buggenhout iets doet aan de belasting op masten en pilonen.

“In de bosgemeente staan 107 elektriciteitsmasten en pylonen. Deze masten worden door het gemeentebestuur belast sinds 1/1/2020 met een tarief van 2.500 euro per mast. De belangrijkste reden voor deze nieuwe belasting was ‘het onesthetisch en landschapsverstorende effect van grote verticale constructies’. De gemeentekas groeide hierdoor in 2020 en 2021 aan met een slordige 267.500 euro per jaar”, weet Ward Vranken (N-VA). “Ondertussen liet de Vlaamse Regering weten dat de grootste bezitter van masten, Elia, deze retributiekosten integraal doorrekent aan de consument via de netbeheertarieven. Voor een gemiddeld gezin van 4 personen steeg de elektriciteitsfactuur hierdoor maar liefst met € 73.”

“Omdat de elektriciteitsfactuur voor de gezinnen al bij de hoogste van Europa is, zijn de extra € 73 een zware dobber. Met N-VA Buggenhout pleiten we dan ook voor de afbouw van de gemeentelijke retributie zodat de elektriciteitsfactuur opnieuw betaalbaar wordt.”

(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)

Deze website gebruikt cookies zodat wij uw gebruikservaring kunnen verbeteren.
Klik hier voor meer informatie over deze cookies.

Door verder te gaan ga je hiermee akkoord...
Lees ook onze PRIVACY rules.