Minister Diependaele start openbaar onderzoek over 21.026 Oost-Vlaamse erfgoedobjecten

Het agentschap Onroerend Erfgoed organiseert een openbaar onderzoek over de vaststelling van de inventaris van het bouwkundig erfgoed van de provincie Oost-Vlaanderen. Het vaststellingsdossier voor Oost-Vlaanderen bevat in totaal 21.026 erfgoedobjecten.

“Met de vaststelling van die inventaris wil ik het behoud van het bouwkundig erfgoed stimuleren. Aan erfgoed dat waardevol is maar niet beschermd, is er via de vaststelling een interessante set rechtsgevolgen gekoppeld”, aldus Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele. “De lokale besturen konden in een voorafgaand traject al aanpassingen doorgeven over de inventarislijst. De Oost-Vlaamse steden en gemeenten deden dit massaal, waarvoor mijn dank. Door deze goede samenwerking kan het openbaar onderzoek starten met een goede lijst.”

Het agentschap Onroerend Erfgoed organiseert van 1 april tot en met 30 mei 2022 een openbaar onderzoek over de vaststelling van de inventaris van het bouwkundig erfgoed in de provincie Oost-Vlaanderen. Het dossier dat voorligt bij het openbaar onderzoek kan je vanaf 1 april raadplegen op de website van het agentschap: https://openbareonderzoeken.onroerenderfgoed.be/vaststelling-oost-vlaanderen. Een vastgestelde inventaris biedt rechtszekerheid aan eigenaars, kandidaat-kopers, bewoners en lokale besturen. Zo is er geen discussie mogelijk of een onroerend goed nu wel of niet in de inventaris opgenomen is.

De vaststellingsprocedure resulteert in een besluit dat ondertekend wordt door de minister bevoegd voor onroerend erfgoed, Matthias Diependaele. Met dit vaststellingsbesluit bevestigt hij dat alle erfgoedobjecten op de lijst op het moment van de vaststelling erfgoedwaarde(n) bezitten en bewaard zijn. Hierdoor worden een aantal rechtsgevolgen van toepassing die het behoud van het erfgoed stimuleren. Deze rechtsgevolgen zijn niet zo uitgebreid als bij een bescherming. Het vaststellingsdossier voor Oost-Vlaanderen bevat in totaal 21.026 erfgoedobjecten. 18.609 erfgoedobjecten liggen voor tijdens het openbaar onderzoek voor opname in het nieuwe vaststellingsbesluit. Het gaat voornamelijk om erfgoedobjecten die al in het vaststellingsbesluit van 2014 stonden en opnieuw worden vastgesteld, nu voor de eerste keer met een voorafgaand openbaar onderzoek. 17.664 objecten uit het vaststellingsbesluit van 2014 worden opnieuw voorgesteld voor opname in het nieuwe besluit.

Daarnaast zijn er ook 945 nieuwe erfgoedobjecten opgenomen, die nooit eerder vastgesteld waren. Het gaat concreet om panden of constructies die pas na de ondertekening van het besluit van 2014 werden toegevoegd aan de inventaris. Projecten die nieuwe erfgoedobjecten opleverden, zijn onder meer de herinventarisatie van vooral 20ste-eeuwse woningen op initiatief van de stad Gent en de inventarisatie van bunkerlinies door het agentschap Onroerend Erfgoed. Het dossier dat voorligt bij het openbaar onderzoek kan je raadplegen op de website van het agentschap op volgende pagina: https://openbareonderzoeken.onroerenderfgoed.be/vaststelling-oost-vlaanderen.


(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)

Deze website gebruikt cookies zodat wij uw gebruikservaring kunnen verbeteren.
Klik hier voor meer informatie over deze cookies.

Door verder te gaan ga je hiermee akkoord...
Lees ook onze PRIVACY rules.