Minister Diependaele investeert in kasteel Dubois

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele zet het licht op groen voor negen restauratieprojecten in de provincie Oost-Vlaanderen. De Vlaamse overheid kent voor deze projecten samen een premie van 1.190.701,99 euro toe. “Dankzij de standaardpremie kunnen eigenaars van onroerend erfgoed via een eenvoudige procedure snel een ondersteuning krijgen om hun erfgoed te onderhouden. Ik ben erg blij dat er massaal gebruik gemaakt wordt van deze regel om het erfgoed in goede conditie te houden. Dat is de beste manier om dure restauraties in de toekomst te vermijden”, aldus minister Diependaele. Een van de projecten die gesteund worden is het kasteel van Lebbeke.

“Het dak van het kasteel van Lebbeke moet opgeknapt worden. De dakbedekking bestaat uit asbesthoudende en sterk verweerde vezelcementleidingen. Vervanging in functie van duurzaam onderhoud is nodig. Hierbij worden de vezelcementleien vervangen door natuurleien, zoals oorspronkelijk voorzien. Ook wordt waar nodig de dakstructuur hersteld, de zinken gootbekledingen en regenwaterafvoeren worden vervangen en de houten kroonlijsten worden hersteld en geschilderd. Het kasteel met bijgebouwen en fraaie ommuurde tuin wordt verhuurd voor allerhande evenementen, feesten, vergaderingen, fotoshoots, …, waarbij heel wat bezoekers de meerwaarde van het historische kader en bijzondere beschermd erfgoed kunnen ervaren.” Voor de restauratiewerken is een premie van 78.172,60 euro toegekend.

“Het kasteel Dubois is een opvallend ingeplant kasteeltje in een ruime beboomde tuin, van de straat afgesloten door fraaie ijzeren hekken. Het kasteel in zuivere neoclassicistische stijl werd gebouwd in 1873 op vraag van notaris Pierre Emile De Blieck. In 1895 kwam het huis in het bezit van de brouwersfamilie Du Bois-Haems. Op het kasteel hangt een schild met  de initialen “DB”, verwijzend naar de familie De Blieck, de toenmalige notaris in Lebbeke. Later kwam het in handen van de brouwersfamilie Du Bois en konden de initialen “DB” blijven staan,” zegt schepen Goedele Uyttersprot (N-VA).

In 2002 werd het kasteel beschermd als monument. Voorzitter van de lokale N-VA afdeling Brent Roelandt is dan ook verheugd dat deze premie wordt toegekend. “Ons beschermd erfgoed is van grote meerwaarde. Ook in Lebbeke kennen we enkele pareltjes. Door deze Vlaamse investeringen kunnen we hen in goede staat bewaren.” Meer info over het monument: https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/47739.

Foto (c) N-VA Lebbeke.

(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)

Deze website gebruikt cookies zodat wij uw gebruikservaring kunnen verbeteren.
Klik hier voor meer informatie over deze cookies.

Door verder te gaan ga je hiermee akkoord...
Lees ook onze PRIVACY rules.