Meer dan 1.700 woningen kregen al energiescan

Gemeenteraadslid Nele Cleemput vernam van schepen Tomas Roggeman dat de laatste vijf jaren in Dendermonde 1.719 basisscans en 847 opvolgscans werden uitgevoerd.

Gemeenteraadslid Nele Cleemput (CD&V): “Als je inwoner van Dendermonde bent en je voldoet aan bepaalde voorwaarden, kan je een gratis energiescan van je woning aanvragen. De stad werkt hiervoor samen met de vzw Goed Wonen. Een energiesnoeier komt dan bij je thuis en onderzoekt gratis de energietoestand van jouw woning. Zeker nu de energieprijzen de pan uitswingen, – met een impact op iedereen, maar zeker ook op veel gezinnen in financiële problemen -,  kunnen deze huisbezoeken helpen om energiearmoede aan te pakken.”

Een basisscan bevat een eenvoudige maar grondige doorlichting van de energiesituatie van de woning en van de energiefactuur. Schepen Tomas Roggeman (N-VA): “De bewoner krijgt energietips, de beste energieleverancier wordt gezocht met behulp van de V-test, er wordt een pakket van energiebesparende maatregelen geïnstalleerd zoals spaarlampen, spaardouchekop, timer op elektrische boiler, buisisolatie, verdeelstekker met schakelaar en radiatorfolie. Een opvolgscan wordt uitgevoerd bij wie belang heeft bij een tweede bezoek van de Energiesnoeiers. Deze opvolgscan kan enkel worden uitgevoerd waar eerder al een basisscan werd gedaan en bij personen die behoren tot één van de prioritaire doelgroepen. Deze opvolgscan bevat een evaluatie en herhaling van de tips van de basisscan, het opsporen van de oorzaak van een hoge energiefactuur en van energieverslindende elektrische apparaten. Bovendien wordt ook de overstap naar een andere energieleverancier geregeld, als dat zinvol is en wordt een extra pakket kleine maatregelen geïnstalleerd. Goed voor het klimaat én de portemonnee.”

Nele Cleemput: “De energiescan is een efficiënt middel om mensen bewust te maken van hun energieverbruik en zicht te krijgen op de energieverslinders. Het kan absoluut bijdragen in het bekampen van energie-armoede. Ik ben verheugd dat de stad extra publiciteit zal maken voor dit interessante aanbod om centen en energie te besparen. Via het stadsmagazine, sociale media en ook op de website van de stad zal alle informatie terug te vinden zijn.”

Meer info op: https://www.dendermonde.be/product/139/energiescan

Foto (c) Pexels.

(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)

Deze website gebruikt cookies zodat wij uw gebruikservaring kunnen verbeteren.
Klik hier voor meer informatie over deze cookies.

Door verder te gaan ga je hiermee akkoord...
Lees ook onze PRIVACY rules.