Lokaal toewijzingsreglement voor sociale woningen vernieuwd

Op de gemeenteraad werd het vernieuwde toewijzingsreglement voor sociale woningen goedgekeurd.

“In dit reglement wordt lokale binding belangrijker, waardoor sociale woningen in de eerste plaats kunnen toegewezen worden aan kandidaat-huurders die in het centrum of deelgemeenten van Dendermonde wonen of gewoond hebben”, zegt schepen van Wonen Tomas Roggeman (N-VA). “Iedereen moet kunnen beschikken over een aangepaste woning van goede kwaliteit, tegen een betaalbare prijs, in een behoorlijke woonomgeving, in het bijzonder gezinnen met de minste kansen. Daarom beschikt Dendermonde over een goed aanbod met bijna 2.000 sociale woningen en nog honderden woningen in projectfase.”

“We willen deze woningen in de eerste plaats toewijzen aan kandidaat-huurders die in het centrum of deelgemeenten van Dendermonde wonen of gewoond hebben. Zij vormen mee onze stad en hebben een lokale binding. Daarom krijgen kandidaat-huurders die sinds hun geboorte, 10 jaar lang (in de afgelopen 15 jaar) of 3 jaar lang (in de afgelopen 6 jaar) in een bepaalde deelgemeente wonen of gewoond hebben achtereenvolgens voorrang. De eerste groep, kandidaat-huurders die sinds hun geboorte in Dendermonde of deelgemeente wonen, is beperkt in aantal. Door het criterium van lokale binding belangrijker te maken in de manier waarop we sociale woningen toewijzen, komen we tegemoet aan een lokale woonnood. Hierdoor bieden we Dendermondse inwoners de kans om hun sociaal leven en netwerk, zoals zij het al heel hun leven kennen, te behouden bij verhuis naar een sociale woning”, zegt de schepen nog.

In overleg met de huisvestingsmaatschappijen werd een adressenlijst van woningen samengesteld die bij voorrang toegewezen worden aan 65+. “Deze woningen bevinden zich op het gelijkvloers of zijn toegankelijk met een lift en beschikken maximaal over 2 slaapkamers. Het lokaal toewijzingsreglement is een vernieuwing van een bestaand reglement uit 2008. Het werd opgemaakt in overleg met de lokale huisvestingsmaatschappijen en met Wonen Vlaanderen. Naast de lokale voorrangsregels blijven de standaardregels voor toewijzing van sociale huurwoningen van toepassing, zoals vastgelegd in de Vlaamse Codex Wonen.”

(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)

Deze website gebruikt cookies zodat wij uw gebruikservaring kunnen verbeteren.
Klik hier voor meer informatie over deze cookies.

Door verder te gaan ga je hiermee akkoord...
Lees ook onze PRIVACY rules.