Lokaal bestuur Zele ondertekent lokaal energie- en klimaatpact 2.0

Op de laatste gemeenteraad keurde de voltallige gemeenteraad de ondertekening van het Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP) van de Vlaamse overheid goed. Hiermee komt er extra geld naar de gemeente om klimaatacties mee te financieren. In totaal gaat het om jaarlijks minstens 25.806 euro, bovenop de 40.000 euro die de gemeente al jaarlijks ontvangt voor het LEKP 1.0. Het bedrag kan nog stijgen als er andere Vlaamse gemeenten beslissen om niet in te tekenen.

Begin 2021 keurde de gemeenteraad de actietabellen van het burgemeestersconvenant, het lokale klimaatplan, goed. Hiermee engageert de gemeente zich om tegen 2030 40% minder CO2 uit te stoten over alle sectoren: gezinnen, bedrijven en overheid. In 2021 besliste de Vlaamse regering om voor de uitvoering van deze plannen extra middelen uit te trekken. Voor 2022 werd extra budget vrijgemaakt.

Schepen van klimaat Thomas Bauwens (CD&V): “Sinds de goedkeuring van de actietabellen zijn er al heel wat projecten opgestart die er voor moeten zorgen dat we aan de doelstellingen voldoen. Dat we hiervoor extra financiële middelen ter beschikking krijgen is dan ook mooi meegenomen, zeker in tijden waar het financieel heel moeilijk gaat voor gemeenten. We zullen de middelen dan ook gebruiken om lopende projecten te co-financieren.”

(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)

Deze website gebruikt cookies zodat wij uw gebruikservaring kunnen verbeteren.
Klik hier voor meer informatie over deze cookies.

Door verder te gaan ga je hiermee akkoord...
Lees ook onze PRIVACY rules.