Lebbeke maakt van de voorleesweek de voorleesmaand

Van 18 november tot en met 26 november vindt de voorleesweek plaats. De bibliotheek van Lebbeke heeft weer heel wat moois in petto! Aan de vooravond van de voorleesweek komt de bibliotheek Lebbeke zelfs buiten met het nieuws uit te breiden naar een voorleesmaand met aansluitend heel wat moois op het programma.

Het verhaal van het voorleesvriendenboekje

Speciaal voor hun voorleesmaand lanceerden zij een voorleesvriendenboekje. Dat kan je al vanaf 1 november in de bibliotheek afhalen. Dat houdt in dat wanneer je een verhaal voorleest of iemand jou voorleest, je samen een pagina invult, zoals bij een echt vriendenboekje. Er wordt gevraagd naar je lievelingspersonage of – kleur en er is ruimte voor een tekening. Wie een ingevuld boekje eind november binnenbrengt in de bib krijgt een leuke prijs!

Een speciale gast leest voor

Te midden van de voorleesmaand komt er ook speciaal bezoek in de bib! Schepen van Cultuur Maria Van Keer komt een verhaaltje voorlezen en dat voorleesmoment wordt gevolgd door een leuk knutselmoment.

Inschrijven kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Eindigen doen ze in schoonheid: met een mooi voorleesmoment over het thema ‘Familie’. Daarna is er nog een leuke verrassing gepland. Het is helemaal gratis, maar de verrassing blijft nog even geheim.

De voorleesmaand in een notendop

  • Verhalenhuisje

Het verhalenhuisje is inmiddels een vaste waarde, maar de voorleesmaand is het uitgelezen moment om dit nog even onder de aandacht te brengen. Bibliotheek Lebbeke zorgt samen met een aantal vrijwilligers voor een verhaal dat kan beluisterd worden aan de hand van drukknoppen en met mooie, grote prenten bij elke knop. Nog tot eind november ‘Plotter en het cadeautje voor de Sint’ van Hilde Schuurmans.

  • Voorleesvriendenboekje

Je kan het voorleesvriendenboekje afhalen in de bibliotheek of in het verhalenhuisje. Je vult telkens wanneer er een verhaal werd voorgelezen door jou of aan jou een pagina in het boekje in. Je krijgt net als in een echt vriendenboekje vragen over wie je favoriete personage was, welke tekening je mooiste vond en mag zelf tekeningen maken, kaften ontwerpen of een vervolg op het verhaal verzinnen! Wanneer je boekje helemaal ingevuld is, kan je dit komen omruilen in de bibliotheek voor een prijs.

De organisatie van de voorleesweek pikte dit idee op en zette het bij inspirerende voorbeelden! Er kwam van over heel Vlaanderen vraag naar een voorbeeld om dit idee toe te passen op scholen. (5: Middelkerke, Sint-Pieters-Leeuw, Lommel, Mechelen en Gent)

  • Voorleesmomenten: 3 in november!

Naast het vaste maandelijks voorleesmoment op de laatste zondag van de maand, steeds van 10.30u tot 12u waarbij er een verhaal wordt voorgelezen en hier nog een activiteit wordt aan gekoppeld, voorzien we nog twee extra voorleesmomenten. En niet de minste, maar met hooggeplaatste voorlezers! Op 8 november kwam de Sint langs en op 22 november zal Schepen Maria Van Keer om 14 uur langskomen in de bib om voor te lezen. Breng zeker je voorleesbuddy mee, want nadien knutselen we er op los en zetten we de voorleesbuddy’s in de bloemetjes. Vergeet niet in te schrijven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.!

  • Auteurslezing 3de kleuterklassen

Op donderdag 16 november komt Hilde Schuurmans naar de bib (je weet wel van het verhalenhuisje!). Zij zal een auteurslezing geven voor alle derde kleuterklassen van de Lebbeekse scholen en ze brengt zelfs cadeautjes mee. Dit initiatief gaat uit van Dijk 92 en Hilde Schuurmans bezoekt dan ook alle bibliotheken van de Leesdijk tijdens een heuse Dendertour!

  • Voorleesmomenten kinderdagverblijven en buitenschoolse opvang

Maar ook de allerkleinsten krijgen extra aandacht tijdens de voorleesmaand, want je kan niet vroeg genoeg beginnen! Samen met het Huis van het Kind en voorzien van een heus verteltheater (of ook wel gekend als kamishibai)  wordt er in de loop van november voorgelezen in de kinderdagverblijven en in de buitenschoolse kinderopvang.

  • Voorleesmomenten in alle woonzorgcentra in Lebbeke van 21 tot 27 november

De ouderen worden ook niet vergeten, van 21 tot 27 november zal er vanaf 14 u voorgelezen worden in alle woonzorgcentra van Lebbeke door een medewerker van de bibliotheek die hierin gespecialiseerd en opgeleid is. Het is altijd fijn om te zien hoe mensen deugd hebben van een fijn verhaal, herinneringen op te halen en  zelf verhalen te vertellen. Tegelijkertijd is dit de uitgelezen kans om te laten zien en te ervaren dat ook personen met dementie nog kunnen genieten van een verhaal en dat er op dat vlak al heel veel materiaal werd ontwikkeld.

  • Zoektocht Vos en Haas in de bibliotheek nav. 25 jarig bestaan Vos en Haas

Vos en Haas van Sylvia Vanden Heede en Thé Tjong-Khing bestaan 25 jaar en dat kunnen we tijdens de voorleesmaand niet aan ons voorbij laten gaan! De sfeervolle boeken voor beginnende lezers en voorlezers zijn niet meer weg te denken. Van 18 november tot en met 7 januari kunnen alle speurneuzen van 5 tot 9 jaar tijdens de openingsuren van de bibliotheek samen met Vos en Haas op zoek aan de hand van allerlei opdrachten.

  • Registreer je als voorleesbuddy (10.000 over heel Vlaanderen = 30 in Lebbeke!)

De organisatie achter de voorleesweek roept alle voorlezers op om zich officieel te registreren als voorleesbuddy via de website www.voorleesweek.be. Ze willen heel graag 10.000 registraties voor heel Vlaanderen! Als we dit even omrekenen in verhouding met het aantal inwoners van Lebbeke, zouden er minstens 30 registraties uit Lebbeke moeten bij zijn. Dat kan helemaal niet moeilijk zijn!

Wie zich registreert krijgt een digitale toolbox vol tips om het voorlezen nog leuker te maken én je maakt kans op een boekenbon ter waarde van € 500!

  • Bedank je voorleesbuddy met een zelfgeschreven kaartje

In de bibliotheek kan je aan het standje van de voorleesweek kaartjes vinden (tot zolang de voorraad strekt) om je vaste voorleesbuddy (oma, opa, mama, papa, broer of zus, babysit, …) te bedanken.

(Redactioneel: 'TROS Radionieuws)

Deze website gebruikt cookies zodat wij uw gebruikservaring kunnen verbeteren.
Klik hier voor meer informatie over deze cookies.

Door verder te gaan ga je hiermee akkoord...
Lees ook onze PRIVACY rules.