Label ‘LEKKER HAMS’ voor echte Hamse producten

Dagelijks gebruiken we diverse producten die we ook bij onze lokale producenten kunnen aankopen. Mede dankzij de corona-pandemie vindt de consument meer en meer de weg naar lokale producten, wat we als lokaal bestuur uiteraard alleen maar kunnen toejuichen. Het is de intentie van het lokaal bestuur om meer in te zetten op het korte keten-verhaal en hierbij de lokale producten van onze ondernemers, in de kijker te zetten.

Lokaal kopen heeft veel voordelen

Lokale producten hebben immers tal van voordelen. De consument heeft meer tijd om te vergelijken, er wordt bewuster gekocht en bovendien kan men genieten van een kleinschalige, persoonlijke aanpak. Lange wachtrijen en het gedrum met winkelkarren in de supermarkt worden vermeden. Je combineert een gezonde wandeling of fietstocht met je aankopen, dus geen nood aan onnodige autoritten én dus ecologisch verantwoorder!

Supervers en kwaliteitsvol

Verse producten meteen van op het veld, uit de stal of uit de boomgaard in jouw boodschappentas of fietsmand. Als consument krijg je superverse en kwaliteitsvolle producten in ruil, recht van bij de boer. En bovendien betaal je een eerlijke prijs, zonder veel voedselkilometers of verpakkingsafval en ondersteun je de lokale economie.

In de gemeente Hamme zijn heel wat producenten die een divers aanbod van lokale producten aanbieden, gaande van aardappelen, groenten, fruit, fruitsappen, tot vlees en wijn. Het lokaal bestuur wenst hierbij maximaal in te zetten op onze lokale Hamse producten en deze in de kijker te zetten. Om deze producten te kunnen onderscheiden van andere producten werd er een label uitgereikt aan elk ‘echt Hams product’.

Het label zorgt ervoor dat de consument deze producten duidelijk kan herkennen en onderscheiden van andere producten. Voor de ondernemer is het label een erkenning voor de producten die met hun specifieke vakkennis geproduceerd worden. Het lokaal bestuur heeft in eerste instantie aan elke ondernemer die eigen gekweekte, geteelde of voortgebrachte producten rechtstreeks kan aanbieden in de kijker gezet en ondersteund door het plaatsen van éénduidige borden aan hun verkooppunt. De producten kan je als consument herkennen aan de hand van het label op de verpakking. De ondernemers krijgen de kans om het label aan de hand van een sticker aan te brengen op de verpakking van het product.

Het label ‘LEKKER HAMS’ aanvragen

Om aanspraak te maken op het label, dient je product te horen tot minstens één van onderstaande categorieën:

  • Producten die geteeld, gekweekt of verbouwd zijn op Hams grondgebied.
  • De ambachtelijke bereidingen en/of afgeleide producten die voortvloeien uit de producten van categorie 1.
  • Uniek gecreëerde producten door Hamse ondernemers, bijvoorbeeld ijs, wijn, bier, ...

Het productieproces dient niet noodzakelijk plaats te vinden op Hams grondgebied. Het label wordt steeds toegekend aan het product en niet aan de handelaar.

Hoe aanvragen?

Een erkenning dien je aan te vragen bij het lokaal bestuur. Een aanvraagformulier kan je downloaden op www.hamme.be/lekker-hams. De aanvraag en de erkenning zijn gratis voor de ondernemer

Dit label is een initiatief van het lokaal bestuur Hamme en Ondernemend Hamme en wordt mee ondersteund door de provincie Oost-Vlaanderen (lokaal genieten van het Oost-Vlaamse platteland).

(Redactioneel: TROS_Radionieuws )