Karnavalcomitee krijgt koninklijke titel en brengt boek uit

Het Karnavalcomitee van Dendermonde draagt voortaan de Koninklijke titel. En voor die gelegenheid wordt een boek uitgebracht dat de geschiedenis van het verkleedfeest in de Ros Beiaardstad schetst.

“Het afgelasten van carnaval door corona in 2021, heeft ons de tijd gegeven om eens dieper in de documentatie van de carnavalsviering te gaan snuisteren. Deze documentatie is uitgebreider dan we zelf konden denken. Naast het archief van het comitee, is er in het stedelijk archief een zeer uitgebreide documentatie voorhanden. Misschien iets wat sommigen niet zouden verwachten aangaande het onderwerp ’carnaval’. Ook konden wij rekenen op de bereidwillige medewerking van een aantal mensen die materiaal ter beschikking stelden”, zegt Willy Ophalvens, voorzitter van het Karnavalcomitee.

Dit alles leidde tot het schrijven en samenstellen van een lijvig boek. “Uit stadsrekeningen leerden wij dat de viering een heel lang bestaan kent, al waren de vieringen inde jaren 1600 en later niet zo gestructureerd. Het bleef veelal beperkt tot het gemaskerd rondlopen op carnavalszondag. Later zien we uitbreiding in de vieringen, maar het duurt tot 1948 – 1949 vooraleer een ’comitee’ instaat voor een meer uitgewerkte organisatie. In het werk worden diverse onderdelen van de carnavalsviering behandeld, doch de focus is in hoofdzaak gelegd op de organiserende comitees door de jaren. We geven een duidelijk beeld van wat bepaalde mensen in het verleden hebben gepresteerd en betekend om carnaval een garantie te bieden, zodanig dat vandaag nog steeds een viering kan plaatsvinden.”

Ook de evolutie komt aan bod. “Het hedendaagse carnaval is lang niet meer te vergelijken met wat het zowat 50 jaar geleden was. Beschilderde autowrakken hebben plaats gemaakt voor prachtige wagens. De voor de gelegenheid bijeengezochte kledij werd geruild voor prachtig uitgewerkte kostuums. Het verloop van de stoet is gebonden aan discipline, en nog veel meer…Carnavalisten zorgen telkenjare voor een optocht die we kunnen beschrijven als een kleurrijk geheel dat wordt aangeboden. In 2012 werd voor het eerst het idee geopperd om de titel ’koninklijk’ aan te vragen, als bezegeling voor het vele werk dat in het verleden, en tot op vandaag, werd verricht om ieder jaar een carnavalsviering te organiseren. In maart 2021 werd dan uiteindelijk beslist om de aanvraag in te dienen. In juni 2021 werd ons bericht dat het predicaat ’koninklijk’ werd toegekend aan het Karnavalcomitee Dendermonde vzw. Een titel die we graag delen met alle Dendermondse carnavalisten”, besluit Willy Ophalvens.

Info: www.carnavaldendermonde.be

(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)

Deze website gebruikt cookies zodat wij uw gebruikservaring kunnen verbeteren.
Klik hier voor meer informatie over deze cookies.

Door verder te gaan ga je hiermee akkoord...
Lees ook onze PRIVACY rules.