Kant-en-klare catalogus vol klimaatvriendelijke oplossingen

Gemeente Zele  wil met een praktisch online handboek vol groene oplossingen haar burgers aanzetten tot het nemen van eenvoudige initiatieven die wel degelijk een verschil maken.

Je gras laten groeien, een haag planten, paar bomen en struiken zetten én je schutting of muur laten begroeien, kan het bodemklimaat in je tuin tot ruim 5 graden koeler maken. Dit blijkt uit recent onderzoek van de Universiteit Antwerpen (red. Curieuzeneuzen i.s.m. De Standaard). Wat plantjes op je dak installeren of een regenvijver in je tuin, vermindert de druk op de riolen tijdens hevige regenbuien. Allemaal groene oplossingen met veel voordelen voor het klimaat. “Het is dan ook verwonderlijk dat ze niet vaker worden toegepast. Daar willen wij als gemeente iets aan doen”, zegt Thomas Bauwens (CD&V), schepen van Klimaat.

De gemeente biedt haar inwoners een online catalogus vol groene initiatieven die kunnen worden toegepast rondom het huis. “Per oplossing krijg je uitgelegd hoe ze in elkaar zit en welke klimaatvoordelen ze heeft. Je krijgt er ook een doe-het-zelf-stappenplan met boodschappenlijstje bij. Bovendien lees je voor welke groene oplossingen de gemeente financiële steun geeft, welke nationale subsidies er zijn, of er bijkomende lokale voorschriften gelden, bij welke plaatselijke handelaar je desgewenst terecht kan, enzovoort. Alle informatie staat bij elkaar op één plek: https://www.zele.be/richt-je-tuin-klimaatbestendig-in. Tuinen, maar ook platte daken en gevels, zijn een onverwacht wapen in onze strijd tegen de klimaatopwarming. Zelenaars hebben zelf dus een belangrijke sleutel in handen om onze omgeving groener, gezonder en meer klimaatbestendig te maken.”

“We merken dat onze inwoners hun steentje willen bijdragen, maar met vragen zitten zoals: ‘hoe begin ik er in godsnaam aan?’ en ‘waar moet je opletten?’”, vertelt schepen Bauwens. “In de Natuurbuur-catalogus vind je een houvast van begin tot eind. Groene oplossingen stap voor stap uitgelegd, inclusief boodschappenlijstje. Je kan meteen aan de slag. Op termijn willen we ook andere groene initiatieven in de online catalogus opnemen zodat onze inwoners weten waar ze terecht kunnen voor elektrische laadpalen of deelfietsen bijvoorbeeld en hoe dit werkt. Kijk dus geregeld in de catalogus. Die wordt steeds aangevuld met nieuwe groene initiatieven voor rondom je woning.”


(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)

Deze website gebruikt cookies zodat wij uw gebruikservaring kunnen verbeteren.
Klik hier voor meer informatie over deze cookies.

Door verder te gaan ga je hiermee akkoord...
Lees ook onze PRIVACY rules.