Jesse Vandenbulcke gaat naar het De Ceuster Bonache Cycling Team

Vanaf 1 januari 2024 rijdt ook Jesse Vandenbulcke, de voormalig Belgisch kampioene wielrennen (2019) en meervoudig medaillewinnares in het baan- en wegwielrennen bij het 100% Belgische, vrouwelijke De Ceuster Bonache Cycling Team van o.a. Alicia Franck en Laura Verdonschot.

Met de komst van de 27-jarige wielrenster uit het Oost-Vlaamse Gentbrugge krijgt het wegprogramma meteen een stevige injectie. “In het najaar en de wintermaanden focussen we ons op het damesveldrijden. Vanaf het voorjaar en in de zomermaanden verleggen we dat accent naar het wegwielrennen. Niet alleen voor de crossers, maar voor alle rensters in ons team is er een sterk zomerprogramma. Via Alicia (Alicia Franck) zijn we met Jesse Vandenbuclke in contact gekomen en zaten we, vanaf onze eerste ontmoeting op dezelfde lijn. Jesse deelt graag haar kennis en ervaring, waardoor onze rensters sterker worden. Daarnaast wil ze na de harde tegenslagen van het voorbije seizoen – Jesse verloor o.a. haar vader en herstelt van een enkelbreuk -  opnieuw vreugde en plezier terugvinden in het koersen. Het is de bedoeling dat we met haar als kopvrouw komend wegseizoen een sterkere rol gaan spelen in de 1.1 en 1.2 koersen”, zeggen Davy De Ceuster (Bouwkranen De Ceuster) en Dirk Verbeeck (Bonache).

Vorige week raakte al bekend dat het De Ceuster Bonache Cycling Team voor het damesjeugdwielrennen samenwerkt met Acrog-Tormans, waar Ellen Van Loy, samen met Shana Maes en de rest van de ploeg jonge wielrensters traint en begeleidt. Vanaf dit seizoen traint voormalig veldrijder Rob Peeters de veldrijdsters U23 en Elite. Voor het wegprogramma komt er nog een aparte ploegleider die later wordt bekendgemaakt.

Familiale 

Ik volg nog kine, maar sinds de plaatjes half oktober uit m’n enkel zijn verwijderd is de soepelheid terug”, zegt wielrenster Jesse Vandenbulcke die vanaf januari het fuchsia truitje aantrekt van het 100% Belgische, vrouwelijke De Ceuster Bonache Cycling Team. Normaal werd haar overeenkomst met de Amerikaanse WorldTour-ploeg Human Powered Health verlengd voor twee jaar, maar door haar enkelblessure ging dat niet meer door. “Toen ik dat nieuws te horen kreeg, is er vanalles beginnen malen in mijn hoofd: wil ik nog rijden bij een WorldTour-team? Moet ik nog gaan koersen in Italië, Zwitserland of Spanje? Het overlijden van mijn papa, mijn beste vriendin Jasmien die vecht tegen kanker, mijn enkelbreuk én het vaak weg zijn van thuis, van mijn gezin en mijn zoontje, hebben mij laten nadenken en doen inzien dat ik mij veel beter ga voelen bij een Belgisch team. Het gevoel zat meteen juist toen ik met Davy en Dirk van het De Ceuster Bonache Cycling Team aan tafel zat. Ik wil graag bij een familiale ploeg rijden waar er in de eerste plaats naar de persoon wordt gekeken, naar de renster en niet alleen de uitslagen. Alicia Franck had mijn naam laten vallen. Als ik zie hoe zij en Laura Verdonschot, na de nodige pech en tegenslagen, zijn teruggekeerd in het veld was dat voor mij nog een bijkomende motivatie om voor dit team te kiezen.”

“Hier wil ik mijn koersplezier terugvinden en mezelf weer gelukkig maken na de wedstrijden!"

Kopvrouw

Jesse Vandenbulcke ziet alleen maar voordelen bij haar nieuwe team: “Ik ben mama van een zoontje van zes die ondertussen ook is beginnen bmx’en. Vroeger zat ik vaak in het buitenland, waardoor het bijna onmogelijk was om hem aan het werk te zien. Ze zijn maar één keer zo klein, dus ik ben blij dat ik dat toch ga kunnen beleven. Sportief sla ik een andere weg in, en voor ons gezin is dat nu al een grote stap vooruit die we zetten. Als wegwielrenster ben ik blij dat ik mijn ervaring kan doorgeven aan de nieuwe lichting rensters die zowel in het veld als op de weg actief zijn. De dingen die ik leerde bij de UCI- en WorldTour-ploegen deel ik graag met mijn collega-rensters. Ik zeg het niet graag van mezelf, maar ik ben inderdaad een geboren leider (lacht). In het nieuwe wegseizoen gaan we voor de 1.1 en 1.2 koersen die voornamelijk in eigen land worden gereden én uiteraard het Belgsich kampioenschap. Alicia Franck is al jaren een goede vriendin en met Laura Verdonschot heb ik nog samengereden bij Lotto. Ik kijk er echt naar uit om met hen en de andere wielrensters van het team in het voorjaar en de zomermaanden samen het verschil te maken. Het is de bedoeling dat ik in sommige wedstrijden word uitgespeeld als kopvrouw en dan is het fijn dat je op zo’n fijne collega-rensters kan rekenen. Wegwielrennen is een collectieve teamsport. Het zijn prestaties die je samen bereikt en waar ik nu al heel hard naar uitkijk.” 

Samenwerkingen

Nog voor bondscoach Sven Vantourenhout zei dat een team dat zich uitsluitend richt op veldrijden zonder kwaliteitsvol zomerprogramma de voeling met de top dreigt te verliezen, waren waren wij al bezig met versterking. Na alle ellende en leed is Jesse Vandenbulcke meer dan ooit gemotiveerd om weer voluit te gaan koersen. Dat wordt onze troefkaart die we volgend seizoen volop willen uitspelen op de weg. In het veldrijden zijn we al een UCI-team. Op de weg willen we groeien en staan we uiteraard ook open voor nieuwe samenwerkingen. Er is nog plaats op onze truitjes voor één of meerdere (hoofd)sponsoren”, zegt Davy De Ceuster.

Machtig

“Fysiek en mentaal was 2023 één van mijn zwaarste jaren. Ook voor mijn gezin, maar ik ben blij dat er nu nieuwe kansen zijn door de nieuwe weg die we inslaan in functie van mijn gezondheid. Ik merk dat de liefde voor de fiets en de koers nog altijd heel groot is. Ik doe het graag, zeker als dat samen is met mensen die net als ik diezelfde passie delen, wat ik nu al voel bij mijn nieuwe team. Hier wil ik mijn koersplezier terugvinden en mezelf weer gelukkig maken na de wedstrijden. Het nieuwe jaar is voor Jesse Vandenbulcke geslaagd als we allemaal gezond mogen blijven. Ikzelf, mijn familie en mijn beste vriendin Jasmien. Naast overwinningen en mooie resultaten met het team, zou ik volgend jaar weer een fietstochtje willen maken met haar. Dat zou machtig zijn!”

(Redactioneel: 'TROS Radionieuws)

Deze website gebruikt cookies zodat wij uw gebruikservaring kunnen verbeteren.
Klik hier voor meer informatie over deze cookies.

Door verder te gaan ga je hiermee akkoord...
Lees ook onze PRIVACY rules.