Huis van het Kind Berlare start samen met partners luierbank op

Huis van het Kind Berlare gaat van start met een ‘luierbank’ in Berlare. Dit initiatief komt er om kwetsbare gezinnen bij te staan in de aankoop van luiers.

De luierbank in Berlare krijgt meer en meer vorm. Bedoeling is om kwetsbare gezinnen in Berlare te ondersteunen bij de aankoop van luiers, door hen op maandelijkse basis een gratis pakket van 42 luiers aan te bieden (net voldoende om één week te luieren). “Aan de ene kant is het uiteraard een belangrijke vorm van materiële hulp voor gezinnen die deze nood ervaren. Aan de andere kant willen we er met de luierbank voor zorgen dat mensen laagdrempelig de weg vinden naar de bestaande hulpverlening in onze gemeente”, vertelt schepen van Welzijn, Gunther Cooreman (Open VLD).

Sinds vorige week kan je al luiers binnenbrengen op verschillende locaties. Dit kan al in het Huis van het Kind, het Sociaal Huis én ook bij verschillende armoedeorganisaties: Truilrekje, het Sint-Martinusfonds en Keramit. Vanaf maandag 7 juni worden de luierboxen ook op de 5 Berlaarse scholen geïnstalleerd. Al deze partners zetten mee hun schouders onder dit project. “Enkele luierboxen zijn ondertussen al vol! Je merkt dat gezinnen graag luiers willen schenken aan de luierbank. Door de samenwerking met de scholen en armoedeorganisaties kunnen we de luierbank als een mooi project zien binnen de partnerwerking van Huis van het Kind”, besluit schepen Cooreman.

Na de inzameling van de luiers gaan vrijwilligers aan de slag. Ze pikken de luiers op en sorteren ze. Maandelijks worden de pakketten verdeeld via de sociale kruidenier, Slaatje Praatje, of opgepikt in het Huis van het Kind. Vrijwilligers Bénédicte en Arlette zien het alvast zitten. “Voor mij is het een manier om me op lokaal vlak nuttig te maken,” vertelt Bénédicte. Naast vrijwilliger voor de luierbank is ze ook actief als vrijwilliger bij Kind & Gezin en geeft ze huiswerkbegeleiding. Ook het enthousiasme van Arlette is tomeloos. “Ik ben nog niet zo lang in pensioen, en wil me ook heel graag verder nuttig maken. Ik was jarenlang vertegenwoordiger in de ‘babywereld’, dus zie dit dan ook als een mooi verlengde in mijn loopbaan.” Kwetsbare gezinnen die in aanmerking komen voor luiers worden doorverwezen door het Sociaal Huis, Kind & Gezin en de verschillende armoedeorganisaties.

Foto’s (c) Gemeente Berlare.

(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)