Honderden instellingen gaan op in 44 Leersteuncentra

De Vlaamse Regering geeft groen licht voor de oprichting van 44 Leersteuncentra, die betere ondersteuning geven aan leerlingen met een beperking of leerstoornis én aan hun leerkrachten. De Leersteuncentra komen in de plaats van honderden verschillende instellingen zoals die bestonden onder het M-Decreet. De schaalvergroting zorgt voor een professionalisering en meer slagkracht voor de 3.600 ondersteuners bij de Leersteuncentra. Scholen kunnen nu los van hun koepel of net  zelf kiezen met welk Leersteuncentrum ze in zee gaan. Weyts maakte extra geld vrij en investeert zo’n € 200 miljoen per jaar in het ondersteuningsmodel. “Deze Leersteuncentra maken komaf met de versnippering van het vroegere M-Decreet. We geven de scholen ook veel meer een stem in dit systeem”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. “Op deze manier maken we werk van betere en meer realistische begeleiding”.

Vanaf 1 september 2023 maakt het vroegere M-Decreet plaats voor het nieuwe Leersteundecreet. Het doel van dit Leersteundecreet is om de beste plaats te zoeken voor elke leerling, met welke beperking dan ook: in het gewoon onderwijs als het kan, in het buitengewoon onderwijs als dat nodig is. Naast het buitengewoon onderwijs worden ook de leerkrachten van het gewoon onderwijs hierbij ondersteund. Het hele ondersteuningsmodel wordt hiervoor grondig gereorganiseerd. In plaats van honderden verschillende instellingen onder het M-decreet, komen er nu 44 Leersteuncentra die als echte expertisecentra regionaal, laagdrempelig en net- en koepeloverschrijdend gaan werken. Dankzij de schaalvergroting beschikt elk Leersteuncentrum over voldoende kritische massa met deskundigheid inzake zowat alle zorgnoden en types. Er worden in totaal 3.600 ondersteuners ingezet. Het budget bedraagt zo’n 200 miljoen per jaar.

De Vlaamse Regering heeft nu groen licht gegeven voor de oprichting van de 44 Leersteuncentra. Het gaat om 40 Leersteuncentra en 4 Specifieke Leersteuncentra die zich toeleggen op leerlingen met een fysieke, auditieve of visuele beperking. Er zijn 12 Leersteuncentra in de provincie Antwerpen, 8 Leersteuncentra in West-Vlaanderen, 13 Leersteuncentra in Oost-Vlaanderen, 4 Leersteuncentra in Vlaams-Brabant, 5 Leersteuncentra in Limburg en 2 Leersteuncentra in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Scholen van het gewoon onderwijs krijgen straks de financiële middelen in handen en zij kunnen dan los van hun koepel of net zelf kiezen met welk Leersteuncentrum ze in zee gaan: een katholieke school kan er bijvoorbeeld perfect voor kiezen om samen te werken met een Leersteuncentrum dat werd opgestart vanuit het stedelijk onderwijs. De scholen worden als het ware aandeelhouder van hun Leersteuncentrum en geresponsabiliseerd om mee te zorgen voor zoveel mogelijk efficiëntie en bijvoorbeeld mee overdiagnose tegen te gaan.

Er werd € 10 miljoen extra vrijgemaakt om de Leersteuncentra te ondersteunen bij de opstart van hun werking.  Bij de opstart van het M-decreet werden destijds geen specifieke middelen voorzien, waardoor de werking ervan niet voldoende ondersteund kon worden. Met de middelen wil de Vlaamse Regering de nieuwe Leersteuncentra goed op gang trekken en de onduidelijkheid en versnippering van bij het M-decreet definitief wegnemen. “We leggen de basis voor een ondersteuningsmodel dat leerlingen en leerkrachten beter moet helpen”, zegt Weyts. “Het M-Decreet vertrok destijds met veel goede bedoelingen, maar te weinig praktische voorbereidingen – wat heeft bijgedragen aan de uiteindelijke mislukking. Nu investeren we wel in een grondige voorbereiding”.

Foto (c) Pexels.

(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)

Deze website gebruikt cookies zodat wij uw gebruikservaring kunnen verbeteren.
Klik hier voor meer informatie over deze cookies.

Door verder te gaan ga je hiermee akkoord...
Lees ook onze PRIVACY rules.