Historische vlasrootputten als toekomstige waterreservoirs

Naast de grote stromen Schelde, Durme en Dender bepalen kleine, stilstaande wateroppervlakken het landschap in onze streek. Deze Stille Waters vervulden vroeger meerdere functies. Typisch waren de vlasrootputten. De Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddienst Schelde-Durme (IOED) brengt nu zaterdag in Zele met een boeiend programma hun geschiedenis maar ook hun
mogelijke toekomst onder de aandacht.

Vlasrootputten zijn kleine, gegraven waterpartijen waarin de vlasvezels werden losgeweekt van de houtige kern zodat ze konden verwerkt worden tot linnen. Vanaf 1800 kwam het katoen op als concurrent voor vlas en na de Tweede Wereldoorlog de kunststofvezel. Hierdoor verdwenen vanaf het midden van de twintigste eeuw de vlasrootputten langzaam uit het landschap. “Jammer genoeg dreigt ook de herinnering eraan te vervagen. Hoewel hun rol vandaag nog niet hoeft uitgespeeld te zijn”, vertelt Lies Vervaet van de IOED Schelde-Durme. “Vandaag kunnen ze in een rol als poel een schatkamer vol biodiversiteit zijn. Ook de extremere weersomstandigheden met hevige regenval en langdurige droogte doet hun belang als historische waterreservoirs toenemen. Deze actuele relevantie maakt dat we dit thema samen met Regionaal Landschap Schelde-Durme onder de aandacht willen brengen.”

De organisatoren hebben een goed gevuld programma uitgewerkt. “Er is de uiteenzetting over de geschiedenis van vlasrootputten. En je zal ook meer leren over het belang van poelen voor de toekomst en hoe je zelf een steentje kan bijdragen. Maar daarnaast valt er nog heel wat te beleven. De Zeelse Vlegeldorsers en Vlasbewerkers demonstreren enkele stappen in de verwerking van vlas. Erfgoed Zele stelt het vernieuwde museum voor, met nadruk op de collectie vlas en jute. Alles goed doorspoelen kan met het nieuwe biertje Lino van Brouwerij Vicaris, met een geheim én bijzonder toepasselijk ingrediënt. En als kers op de taart is er voorzien in een vrijblijvend bezoek aan een herstelde vlasrootput.”

Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddienst Schelde-Durme (IOED Schelde-Durme)is een onroerend erfgoedsamenwerking tussen de gemeenten Berlare, Buggenhout, Dendermonde, Hamme, Laarne, Lebbeke, Wetteren, Wichelen en Zele die is ontstaan in de schoot van het Regionaal Landschap Schelde-Durme. De gemeenten worden ondersteund en werken aan een gezamenlijk beleid zodat het erfgoed in de regio beter kan bewaard worden voor de toekomst.

Info: zaterdag 24 september 2022 om 14u00 in VBS De Vlinderboom, Avermaat 135A, 9240 Zele – www.ioedscheldedurme.be.

Foto (c) Pexels.

(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)

Deze website gebruikt cookies zodat wij uw gebruikservaring kunnen verbeteren.
Klik hier voor meer informatie over deze cookies.

Door verder te gaan ga je hiermee akkoord...
Lees ook onze PRIVACY rules.