Grootvader en kleinzoon publiceren verzamelbrochure met cartoons over Ros Beiaard

De Ros Beiaardommegang is dan wel uitgesteld tot 29 mei 2022, maar dat houdt Dendermonde niet tegen om reikhalzend uit te kijken naar die dag. Om de legende levend te houden, brengen de rasechte Dendermondenaren Emiel Vermeir en zijn kleinzoon Matthias Vermeir een unieke brochure op de markt. Daarin prijken tientallen cartoons over het Ros Beiaard in echt Deirremonds. Het is een uniek verzamelobject dat vanaf deze week bij de deelnemende handelaars gratis te verkrijgen is.

Het is niet de eerste keer dat Emiel Vermeir zo’n brochure uitgeeft. Hij deed dat ook al ter gelegenheid van de Ros Beiaardommegang in 2000 en 2010 en ook voor Katuit in 2005. Het concept was elke keer een groot succes en het bleef al die tijd onveranderd, nl straffe cartoonisten en tekenaars laten hun creativiteit de vrije loop op de advertenties van de deelnemende handelaars. Telkens met bijhorende teksten in het echt Deirremonds van de hand van Joan Spanoghe en Matthias Vermeir.

Verzamelobject

De brochure telt 48 pagina’s. Om alle cartoons te lezen, heb je gerust een dag werk.
Emiel Vermeir: “Van de vorige edities weet ik dat dit een echt verzamelobject is. Niemand gooit deze brochure weg, integendeel, ik krijg nog geregeld vraag naar oude exemplaren. Mensen spreken er over. Daarom kwamen mijn kleinzoon Matthias en ik op het idee om ook voor de ommegang in 2020 opnieuw een verzamelbrochure uit te brengen.”

20201214 - Emiel en Matthias maken strip tRos beiaard 1.JPG

Matthias Vermeir: “We zijn er al in het najaar van 2019 aan begonnen en rond nieuwjaar waren we klaar. Dan kwam de coronacrisis en hebben we beslist om even te wachten met de publicatie. Om de vele handelaars te steunen, brengen we deze brochure nu toch uit. Net voor nieuwjaar zodat we hen helpen na een moeilijk jaar. De handelaars hebben nu een mooi geschenk om aan hun klanten mee te geven. Ook in het voorjaar zal de brochure beschikbaar zijn bij de handelaars die nu nog verplicht gesloten zijn.”

De brochure is namelijk niet gebonden aan de dag van de ommegang zelf; het is een verzamelobject. Met de cartoons houden Emiel, Matthias en de vele handelaars de legende van het Ros Beiaard levend. De hunkering en spanning naar die speciale dag in 2022 blijft alleen maar toenemen. Bovendien is de brochure gratis en alleen verkrijgbaar bij de deelnemende handelaars. Ze is gedrukt op 10.000 exemplaren.

De laatste tekeningen van Pirana

Emiel en Matthias vonden bijna 80 handelaars bereid om deze opmerkelijke brochure te steunen. Matthias Vermeir: “We koppelden elke handelaar aan een straffe tekenaar. We kregen de medewerking van Joan Spanoghe, Yo Quisquater, Bram De Baere, Frederik Pas, Woefie Art en wijlen Leon Van de Velde, beter bekend onder zijn artiestennaam Pirana.
Ik denk dat we echt wel mogen zeggen dat de laatste tekeningen van Pirana in onze brochure staan.”

Pirana overleed, veel te vroeg, op 19 januari 2020. Hij woonde in Zele en hij kende Dendermonde zeer goed. De hele stripwereld kent Pirana om zijn vlijmscherpe humor, sarcastisch en ruw. Ook in deze brochure doet hij die reputatie alle eer aan. Emiel Vermeir: “Ik ken Pirana al van zijn begin jaren
en ik ben blij dat hij voor onze Ros Beiaardbrochure nog tekeningen heeft kunnen aanbrengen. Hij deed dat met veel plezier en liefde voor het Ros Beiaard.”

Voor vele generaties

Voor vele Dendermondenaren zijn de cartoons een opfrissing van hun sappig dialect; voor de jongere generaties is het net een kennismaking met de taal van hun ouders en voorouders.

Emiel Vermeir: “Velen kennen tekenaar Joan Spanoghe. Hij is dan wel uitgeweken maar is een rasechte Dendermondenaar: hij heeft het Ros Beiaard voor altijd in zijn hart gedragen. Daarom heeft hij recent ook een eigen Ros Beiaardstrip getekend. Mensen kennen hem misschien ook onder zijn bijnaam “de Spikken” en op Facebook zie je wat hij nog tekent onder zijn artiestennaam “jOOTER”. Het was een plezier om met hem aan het werk te gaan voor deze verzamelbrochure. Hij is de geknipte persoon om met deze brochure verschillende generaties te verbinden. Ik ben blij dat we opnieuw op hem konden rekenen om mee te werken.”

Met deze gratis verzameling van cartoons over en met het Ros Beiaard is plezant aftellen naar die belangrijke dag wanneer het Ros Beiaard écht door de straten trekt.

(Redactioneel: TROS_Radionieuws )