Groen licht voor restauratie en herbestemming kasteeldomein

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele zet het licht op groen voor de restauratie en de herbestemming van het Kasteeldomein van Berlare. De Vlaamse overheid kent hiervoor een premie van 2.884.848,95 euro toe.

Deze middelen komen uit het relanceplan Vlaamse Veerkracht, waarmee de Vlaamse Regering 4,3 miljard euro investeert om het economisch en maatschappelijk weefsel te herstellen na de coronacrisis. “De restauratie van het kasteel van Berlare en de bijgebouwen kan starten. Onroerend erfgoed vertelt vaak een lokaal verhaal en geeft mee vorm aan onze Vlaamse identiteit. Dankzij middelen uit het relanceplan kunnen de eigenaars van deze monumenten een ondersteuning krijgen om de waarde van het erfgoed te bewaren. Door te investeren in projecten met een sociale finaliteit zorg ik ervoor dat het economisch en maatschappelijk weefsel kan herstellen na de coronacrisis.”

Het leegstaande kasteel en de beide bijgebouwen worden volledig gerestaureerd. Om dit project voor te bereiden, werden verschillende studies en vooronderzoeken uitgevoerd op vlak van herbestemming, historiek, materiaal, stabiliteit, archeologie en energie. “Na de totaalrestauratie wordt het monument gebruikt als administratief gebouw voor het gemeentebestuur”, vertelt minister Diependaele. “De gebouwen krijgen ook een ceremoniële functie, zodat de bevolking van Berlare kan genieten van dit prachtige stukje erfgoed.”

Katja Gabriëls (Open VLD), burgemeester gemeente Berlare: “Als lokaal bestuur zijn we verheugd dat we dankzij de financiële steun van de Vlaamse Overheid het kasteel en de bijgebouwen kunnen omvormen tot een multifunctionele locatie. Een plaats waar onze inwoners in de toekomst niet alleen op een professionele manier verder geholpen zullen worden, maar waar inwoners en verenigingen ook ten volle kunnen genieten van de ceremoniële en evenementiële mogelijkheden die deze site te bieden heeft.” Het kasteeldomein ligt in het centrum van Berlare; het park is al een tijdje publiek toegankelijk. Het park functioneert als groene long in het hart van de Berlaarse dorpskern. De gemeente kocht het domein in 2008 en investeerde al in een nieuwe omheining en restauratie van de toegangspoorten. De voorbije jaren werd het herbestemmings- en restauratiedossier grondig voorbereid.

Het Kasteel van Berlare behoorde oorspronkelijk toe aan de adellijke familie van Berlaere. Het werd in de 18de eeuw heropgebouwd door de familie van der Meersche, nadat het vorige gebouw door troepen van Lodewijk XIV werd verwoest. In 1974 werd het domein beschermd als monument en als cultuurhistorisch landschap.

(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)

Deze website gebruikt cookies zodat wij uw gebruikservaring kunnen verbeteren.
Klik hier voor meer informatie over deze cookies.

Door verder te gaan ga je hiermee akkoord...
Lees ook onze PRIVACY rules.