Gemeenteraadslid vraagt extra beplanting langs N41

Gemeenteraadslid Nele Cleemput (CD&V) zou graag extra beplanting zien langs de N41 op het grondgebied van Dendermonde.

“Het tracé van de N41 loopt exact 7 kilometer over Dendermonds grondgebied. Van de oorspronkelijk geplande 2×2-weg zijn 2 stroken effectief in gebruik als gewestelijke rijweg en liggen 2 stroken ongebruikt. Op het grondgebied van de gemeente Hamme heeft het Agentschap Wegen en Verkeer die onbenutte strook bijvoorbeeld aangewend voor de aanleg van een veilig, verlicht fietspad dat mooi aansluit op onze Dendermondse fietsaccommodatie en zo de fietssnelweg vormt”, zegt Nele Cleemput. “Volgens mij bieden minstens 6 van de 7 kilometer op Dendermonds grondgebied – we laten de omgeving van de Scheldebrug en het kruispunt met de Mechelsesteenweg buiten beschouwing – uitgelezen kansen voor extra groenaanplantingen.”

“Recente kleinschalige ecologische initiatieven, zoals bijvoorbeeld Maai Mei Niet en de sensibilisering door de stad omtrent lange grassen, hebben aangetoond dat de optelsom van vele kleintjes wel degelijk een groot verschil kan maken. Uiteraard moet rekening gehouden worden met de verkeersveiligheid – het zogenaamde “vergevingsgezinde ontwerp” bijvoorbeeld – maar zelfs indien slechts 10 meter wordt beplant over een lengte van 6 kilometer, dan realiseert men 6 hectare bijkomend groen. Grofweg 6 voetbalvelden. En misschien is zelfs meer mogelijk. Een aangepaste beplanting – ik denk hierbij aan heesters, inheemse struiken of laaggroeiende bomen – zal een onmiskenbaar ecologisch voordeel opleveren, met mogelijk zelfs een neveneffect door een visueel of geluidswerend scherm voor de aanpalende bewoning”, zegt Cleemput nog. “De investering is relatief bescheiden, de uitvoering niet geweldig complex.”

Schepen Lien Verwaeren (CD&V), verantwoordelijke voor Natuur liet weten dat haar diensten contact zullen opnemen met Wegen en Verkeer om het te bespreken.

(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)

Deze website gebruikt cookies zodat wij uw gebruikservaring kunnen verbeteren.
Klik hier voor meer informatie over deze cookies.

Door verder te gaan ga je hiermee akkoord...
Lees ook onze PRIVACY rules.