Gemeenteraad DMD verslag van 9 februari 2021

Rampzalige coronacijfers

De gewone agenda van de gemeenteraad werd vlot afgehaspeld. Binnen het uur was dat voorbij. Piet ‘PowerPoint’ Buyse lichtte de coronacijfers toe, waaruit nogmaals bleek hoe dramatisch de cijfers binnen Dendermonde en dan vooral Grembergen wel zijn. Op 8 februari waren er niet minder dan 465 personen in Dendermonde in quarantaine en was de 14-daagse incidentiegraad met bijna 800 geïnfecteerde personen op 100.000 inwoners de vijfde hoogste van Vlaanderen. Ook de sterftecijfers gaan omhoog. In St-Blasius is een opnamestop van kracht en wie op spoed binnenkomt zal naar naburige ziekenhuizen vervoerd worden. De vaccinatiecampagne mag dringend beginnen.

Varia

De politie gaat ook nu ook drones en bodycams inzetten, wat nog wat discussie over privacy opleverde. Het smalle straatje tussen Hof van Saeys en Dijkstraat wordt nu definitief ‘Mathildelaan’, waarbij een onderschrift duidelijk zal maken dat het niet om onze koningin gaat maar wel om een middeleeuwse historische figuur. Wie naar de gevangenis moet, zal over een heksenbaan rijden, nl. de Tanneweg. Hof ter Meyghem kreeg ondanks de massa bouwovertredingen toch een planologisch attest met beperkingen. Daarna kon het vuurwerk van de bijgevoegde punten beginnen.

Bijgevoegde punten met o.a. de grote werken aan het kruispunt Noordlaan/Mechelse Steenweg

We leerden, dat de stad meedoet aan de #curieuzenuezenindetuin van De Standaard. Daarna kregen we een ingestudeerd nummertje van de meerderheid, waarbij twee leden de rode loper voor Marius Meremans uitrolden om zijn uitleg te doen over de uitwijksporen voor het goederenverkeer en Lijn 52 of de museumlijn naar Puurs. Conclusie: er is nog niks beslist en het dossier wordt op de voet gevolgd. Dan volgde een haantjesgevecht tussen Laurens Hofman en Meremans over de woonwagenbewoners aan De Bruynkaai. Gaan die nu naar de Kerselarenbrugwegel (nabij het voetbalveld van de Moerstraat) of niet? Weer een ganse uitleg waarbij geciteerd werd uit verslagen als was het een Nederlandse TV quiz ‘2 voor 12’ met ‘dat zoeken we op’. Ook de problematiek van de spooroverwegen in St-Gillis zorgde voor spanning met weerom een historische uitspraak van Meremans ‘Als schepencollege zijn we niet op ons lui achterste gaan zitten, maar hebben we onze diensten aan het werk gezet’. In maart komt er een speciale raadscommissie waarbij ook Infrabel en TUC rail aanwezig zullen zijn. De mogelijkheid om een ‘stage-app’ te ontwikkelen zal schepen Roggeman eens bekijken. De grote werken aan het kruispunt Noordlaan/Mechelse Steenweg zullen ook nog wel wat kopbrekens opleveren. De fietspaden op de Scheldebrug blijven eenrichtingsverkeer hebben, de fietstunnels worden goed verlicht en zijn 5 meter breed. En ja, Leen Dierick is, naar eigen zeggen, een vrouw. Dat was info voor wie dat nog niet wist. Ook bevestigde een onrustige Meremans dat zijn deur voor iedereen openstaat zolang ze maar beleefd zijn of doen wat hij beslist. De fietsersbond zal het geweten hebben.

Aan het einde van de gemeenteraad zaten we eerder in een debat van de Zevende Dag of in een vergadering van het Vlaams of federaal parlement. Zeker is, dat het tussen een aantal mensen nooit meer goed zal komen. Hopelijk begrijpen mensen uit de meerderheid stilaan, dat het democratische spel van de oppositie eist dat die vragen stelt en knelpunten blootlegt. Dat geldt niet alleen als de partij in de oppositie zit, maar ook als ze deel uitmaakt van de meerderheid.

(Redactioneel: TROS_Radionieuws )