Gemeente lanceert de buitenspeelkaart

Het Huis van het Kind in Berlare bracht de buitenspeelkaart uit. Er zijn in de gemeente heel wat nieuwe buitenspeelmogelijkheden bijgekomen en deze troeven worden zo in de kijker geplaatst.

“Er bestond immers nog geen oplijsting van de speelmogelijkheden in Berlare”, zegt schepen van Welzijn Gunther Cooreman (Open VLD). “De coronacrisis heeft ons ook meer bewust gemaakt van de troeven om meer tijd buiten door te brengen: het is ontspannend en gezond. Buitenspelen is immers belangrijk voor alle  leeftijden. Het stimuleert de gezondheid en zorgt voor positieve  prikkels op vlak van creativiteit en algemene ontwikkeling. Er zijn zomaar eventjes 16 officiële openbare speelterreinen in Berlare en die staan nu allemaal mooi uitgebeeld op de buitenspeelkaart. Er zijn plaatsen met speeltoestellen maar ook ruimte  waar de natuur je op weg helpt om te spelen. Maar uiteraard is buitenspelen ook mogelijk in je eigen tuin, op de stoep, in de (speel)straten, bij buren, op school, in de jeugdvereniging,…”

“Buiten spelen is ook heel laagdrempelig, zeker als  je dit gratis kan doen in je eigen gemeente. Daardoor is deze kaart ook van grote meerwaarde voor kwetsbare gezinnen. De makkelijk leesbare  kaart kan ook gezien worden als een aanvulling op het toeristisch aanbod dat er nu al is. Het  moet onze bedoeling zijn kinderen minder tijd te laten doorbrengen voor hun scherm en ze naar buiten te halen.” Opmerkelijk is dat de speelzones  zich allemaal in een groene omgeving bevinden. “Daarenboven zijn de meeste opgebouwd uit natuurlijke materialen en erg tof om er naartoe te wandelen”, zegt de schepen nog. “De aanwezigheid van picknickbankjes maakt het ook voor (groot)ouders aangenaam om er te vertoeven. Buitenspelen wordt vaak gelinkt aan de zomer, aan mooi weer, maar eigenlijk kan je dit heel het jaar door. Met deze kaart in de hand is er geen enkel excuus meer om binnen te blijven!”

De gratis buitenspeelkaart werd  bezorgd aan alle scholen om te verspreiden onder hun leerlingen en is op te halen in het Huis van het Kind, de bib, Onthaalpoort Donkmeer of downloaden op www.beleefberlare.be/buitenspelen.

Foto (c) Gunther Cooreman.

(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)