Gemeente koopt scanner voor digitalisering archief

De gemeente Zele heeft een heel rijk archief dat een schat aan informatie bevat. Momenteel is dat archief nog weinig gestructureerd en vooral enkel op papier beschikbaar. Daar komt nu verandering in. Door de aankoop van een speciale scanner start de gemeente met het digitaliseren van haar archief om het op termijn makkelijker toegankelijk te maken voor de Zelenaar.

“Voor de organisatie van onze archiefwerking doen we beroep op het samenwerkingsverband Dijk92. Zij stellen een intergemeentelijk archivaris ter beschikking om het gemeentelijk archief beter te organiseren,” zegt Thomas Bauwens (CD&V), schepen van digitalisering en verantwoordelijk voor het archief. “Samen met vele enthousiaste vrijwilligers zorgt de archivaris er voor dat onze historische documenten op een goede en gestructureerde manier geordend, verpakt, beschreven en (ditigitaal) toegankelijk gemaakt worden.”

Liese Vandoninck, intergemeentelijk archivaris, verduidelijkt: “De voorbije maanden hebben we vooral werk gemaakt om structuur in het archief te brengen. Tot op heden werd het archief niet centraal beheerd, maar daar is verandering in gekomen. We werken hard om processen uit te werken voor het archiveren van belangrijke gemeentelijke documenten.”

“Het archief is nu vooral nog op papier beschikbaar, nauwelijks ontsloten en daardoor moeilijk toegankelijk voor de geïnteresseerde Zelenaar”, gaat Bauwens voort. “Daar willen we verandering in brengen door ons rijk archief te digitaliseren. Er zitten enkele pareltjes tussen die een schat aan informatie bevatten. Het zou spijtig zijn moesten die verloren gaan door de tand des tijds. Door de aankoop van de scanner kunnen we starten met het digitaliseren van de oudste documenten zodat ze ook voor toekomstige generaties raadpleegbaar blijven.”

Liese Vandoninck: “De komende maanden zullen we ons voornamelijk focussen op het ordenen, beschrijven en inscannen van de documenten. Later bekijken we samen met de vrijwilligers en de gemeente hoe we die documenten consulteerbaar kunnen maken en hoe we er een publiekswerking mee kunnen voeden. Het is bijvoorbeeld niet uitgesloten dat we tijdelijke expo’s organiseren om het Zeelse archief en de Zeelse geschiedening van onder het stof te halen.”

Heb jij zin om het Zeelse archief mee vorm te geven? Word dan vrijwilliger en contacteer Liese Vandoninck: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Foto (c) Gemeente Zele.

(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)