Gemeente gaat op zoek naar oplossing voor droge sportvelden
Het lokaal bestuur van Hamme denkt na over oplossingen voor de droogte. De sportterreinen met natuurgras zagen af deze zomer.
“De droogteperiode is ‘moordend’ voor onze graspleinen. Alle voetbalterreinen zijn ingezaaid aan het einde van vorig seizoen, maar toen begon de droogteperiode…”, zegt schepen Luk De Mey (CD&V). “Een oplossing zoals een viertal jaar geleden – grote regenputten plaatsen aan alle terreinen dewelke de brandweer aanvulde met water en waaraan de veldsproeiers konden aangesloten worden – kon dit jaar niet gebeuren. Reden: er mocht geen water opgepompt worden uit rivieren of waterlopen. Wat we tenvolle begrijpen. Ik vraag me af hoe het naar de toekomst zal verlopen voor onze graspleinen: meer en meer kurkdroge zomers… Er zal naar de toekomst moeten gekeken worden naar de opvang van regenwater (via de regenaflopen van de kantines – kleedkamers – …). Deze opvang zal via reservoires, regenputten, wateropvangzakken (cf. land- en bloemteelten)… dienen te gebeuren. Waterputten boren is niet meer ‘zomaar’ toegestaan en is ook onderworpen aan wetgevende regels.”
“Maar… is er plaats op de terreinen voor dergelijke oplossingen? Wat gaat dit plaatsje kosten? Worden daar groensubsidies voor voorzien? En… elk grasveld vervangen door een kunstgrasveld is financieel niet haalbaar. Hamme heeft in vergelijking met onze omliggende gemeenten veel sportgrasvelden. De Green Deal (door minsters Weyts en Demir) is een aanzet om hierover na te denken, oplossingen aan te bieden, … Samen met Sport.Vlaanderen zouden wij hierover – en best dringend – moeten reflecteren, ideeën samenbrengen die reeds bestaan, nieuwe ideeën bedenken, … om tot oplossingen te komen.”
(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)