Geen PFAS in bodem aan brandweerkazerne, wel in grondwater

Vorig jaar voerde de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij een onderzoek uit naar alle locaties in Vlaanderen met een verhoogd risico op PFAS-verontreiniging. In het kader van deze inventarisatie werd een specifiek op PFAS gericht verkennend bodemonderzoek uitgevoerd op de site van de oude brandweerkazerne in de Kerkstraat in Buggenhout. Het verkennend onderzoek stelt dat er geen PFAS-verontreiniging aangetoond is in het vaste deel van de aarde (bodem).

Wel is er een PFAS-verontreiniging aangetoond in het grondwater. Er is ook verder bodemonderzoek nodig. Volgens het Bodemdecreet zijn er geen voorzorgsmaatregelen en veiligheidsmaatregelen nodig. De particuliere putwatergebruikers (uit de databank van de dienst heffingen van VMM) worden door het Agentschap Zorg en Gezondheid persoonlijk aangeschreven met specifieke aanbevelingen rond het gebruik van grondwater voor consumptiedoeleinden.

Concreet krijgen zij volgende richtlijnen:

  • Drink geen grondwater uit grondwaterputten. Gebruik geen grondwater om thee, koffie of ijsblokjes te maken of om mee te koken.
  • Gebruik het grondwater niet om uw moestuin te bevochtigen of zwembaden te vullen.

Het lokaal bestuur heeft een bodemsaneringsdeskundige aangesteld voor het uitvoeren van een beschrijvend bodemonderzoek. Zo kunnen we een scherper beeld krijgen en nagaan of extra maatregelen noodzakelijk zijn.


(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)

Deze website gebruikt cookies zodat wij uw gebruikservaring kunnen verbeteren.
Klik hier voor meer informatie over deze cookies.

Door verder te gaan ga je hiermee akkoord...
Lees ook onze PRIVACY rules.