Fietstunnel Hofstraat en fietsbrug Dender in gebruik

De nieuwe fietssnelweg tussen deelgemeente Oudegem en Sint-Gillis-Dendermonde is officieel geopend. Het traject loopt van de Bosstraat tot de Meersstraat en omvat zowel een fietstunnel onder de spoorweg ter hoogte van de Hofstraat als een nieuwe fietsbrug over de Dender.

“Dendermonde krijgt er vandaag een flink stuk fietssnelweg bij. De lengte van het traject bedraagt in totaal 2 700 meter. Tussen de Hofstraat en de Bosstraat is 800 meter fietssnelweg aangelegd, tussen Hofstraat en de Meersstraat gaat het over een traject van 1 900 meter. De fietssnelweg F44 in Dendermonde kon er enkel komen door goede samenwerking tussen de verschillende partners. Zowel technisch als organisatorisch stonden we in de verschillende deelprojecten voor grote uitdagingen”, zegt gedeputeerde Riet Gillis, bevoegd voor Mobiliteit. Met de bouw van de fietstunnel ter hoogte van de Hofstraat werd er een ondergrondse en veilige kruising gecreëerd tussen de fietssnelweg F44 Gent – Dendermonde – Mechelen en de spoorlijn L53 Gent-Mechelen. Ter hoogte van de fietstunnel zal bovendien de fietssnelweg F43 Aalst – Dendermonde aantakken op de F44.

Hoewel de fietstunnel in Oudegem vandaag al geopend is, zal de overweg in de Hofstraat pas gesloten worden van zodra de huidige Berkestraat is verplaatst en aangepast. Dat is voorzien tegen het voorjaar van 2023. “Ik ben heel verheugd met deze prachtige samenwerking die de mobiliteit van morgen ten goede komt. De volgende cruciale stap is het definitief sluiten van de overweg in de Hofstraat na de verbreding en verplaatsing van de Berkestraat die positief is voor de veiligheid, stiptheid en capaciteit van ons spoornet als ook voor de buurt”, zegt Benoît Gilson, CEO Infrabel.

De fietsbrug over de Dender is een tweede sleutelproject op fietssnelweg F44. De nieuwe brug aan de noordkant van de spoorwegbrug vervangt de oude, versleten fietsbrug aan de zuidzijde. De fietsers op het jaagpad langs de Dender tussen Dendermonde en Aalst kunnen vlot de nieuwe fietssnelweg bereiken via een toegang langs de Oude Heirbaan. De Provincie investeerde 324 098,50 EUR voor de aanleg van de fietssnelweg tussen de Bosstraat en de Hofstraat, waarvan 50 % gefinancierd wordt door het Fietsfonds van de Vlaamse Overheid. Voor de bouw van de fietstunnel in de Hofstraat investeerden Infrabel en de Provincie Oost-Vlaanderen samen 1 814 989,35 EUR. Voor de fietsbrug over de Dender werd door de verschillende partners in totaal 2 554 079,47 EUR geïnvesteerd. De stad Dendermonde stond in voor het verwerven van de nodige gronden.

“Minstens 8 jaar lang heeft het lokaal bestuur Dendermonde – samen met vele andere partners – gewerkt aan de voorbereiding van dit dossier. De realisatie ervan bewijst dat al deze voorbereidingen hun nut hebben gehad. Ik wil dan ook iedereen bedanken voor de goede samenwerking. Het ‘inrijden’ van deze mooie fietssnelweg geeft goesting om met dezelfde energie verder te werken aan de realisatie van andere fietssnelwegen op het grondgebied van onze stad”, zegt Piet Buyse (CD&V), burgemeester Dendermonde. “In ons meerjarenplan is het promoten van de fiets en de realisatie van betere fietsroutes prioritair (Werf 6). Dit stuk F44 draagt daartoe bij en zorgt voor een snelle, comfortabele en veilige verbinding richting centrum en station van Dendermonde. Prima samenwerking tussen alle partners trouwens en het moet een stimulans zijn om ook de rest van de F44 en de andere fietssnelwegen snel te realiseren! Ook op onze eigen wegen volgen nog verdere maatregelen om het fietsen veiliger en aantrekkelijker te maken”, vult Marius Meremans (N-VA), schepen van Mobiliteit in Dendermonde aan.

(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)

Deze website gebruikt cookies zodat wij uw gebruikservaring kunnen verbeteren.
Klik hier voor meer informatie over deze cookies.

Door verder te gaan ga je hiermee akkoord...
Lees ook onze PRIVACY rules.