Extra aandacht voor sluikstort in Week van de Handhaving

Afval langs de weg. Afval in het bos. Afval in de beek. Afval rond de glasbol. Waar je ook achtergelaten afval ziet, het hoort er gewoon niet. Daarom vraagt intercommunale Verko samen met haar 9 aangesloten gemeenten extra aandacht voor sluikstort en zwerfvuil tijdens de Week van de Handhaving van 4 tot en met 10 oktober 2021.

In heel de regio zullen politiemensen, gemeenschapswachten, GAS-vaststellers en toezichthouders op pad gaan om overtreders aan te spreken op hun gedrag en/of te beboeten. En een team van Verko schuimde op 5 oktober de Bevrijdingslaan in Appels af om zwerfvuil op te ruimen. Als iedereen voor zijn deur veegt… Tijdens de Week van de Handhaving mag er uiteraard geen aandacht ontbreken voor de handhavingscel van Verko. De dienst controleert fysiek of via opgenomen camerabeelden sluikstort en houdt de locaties met glasbollen of -containers netjes.

Om de werking nog meer kenbaar te maken, trok directeur Peter De Leeuw met enkele collega’s de straat op. “Als we voor onze poorten vegen, dan is de hele Bevrijdingslaan schoon”, lacht Peter De Leeuw. “Sluikstort kost handenvol geld, kent een grote milieu-impact en zorgt voor veel ergernis bij de bevolking. We zetten in op sensibilisering, maar merken toch dat we met handhaving een stuk verder geraken. De resultaten die we nu boeken zijn het gevolg van een nauwe samenwerking tussen onze aangesloten gemeenten en de handhavingscel.”

“GAS-boetes In 2020 registreerden we in onze regio meer dan 950 sluikstorten. In werkelijkheid ligt dit cijfer nog hoger, omdat niet elke vastgestelde en opgeruimde sluikstort tot in de administratie geraakt. Om dit cijfer naar beneden te halen, blijft naast sensibilisering ook handhaving broodnodig. Vorig jaar kregen minstens 170 overtreders in onze regio een GAS-boete. Ze werden gepakt na identificatie via teruggevonden gegevens in het sluikstort of via een verplaatsbare camera.”

(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)