Expo Paul Geerts & Suske en Wiske

Nu tentoonstellingen opnieuw zijn toegelaten, pakt Temse meteen uit met een voltreffer: ‘Paul Geerts & Suske en Wiske’.

De expo wordt georganiseerd naar aanleiding van de verschijning van 2 nieuwe luxe-edities van ‘Tazuur en Tazijn’ (= Suske en Wiske in Temse), beide al weken voor de verschijning uitverkocht. De tentoonstelling, georganiseerd door de Culturele Vereniging Spirit en het Gemeentebestuur, omvat o.a. de covers van alle (= 126) door Paul Geerts gecreëerde Suske en Wiske-albums en alle bladzijden uit ‘Tazuur en Tazijn’. Op de expo is de  ‘Tazuur en Tazijn’-brochure (rijkelijk geïllustreerd, 20 bladzijden) gratis verkrijgbaar.

De expo vindt plaats in het (gerenoveerde) Gemeentemuseum, Kasteelstraat 16, en loopt van zaterdag 9 januari tot zondag 28 februari. In Temse worden in de coronaperiode geen vernissages gehouden.

Paul Geerts (°Turnhout 1937) geldt als de beste tekenaar-scenarist van zijn generatie. In dienst gekomen bij Willy Vandersteen in 1968, kreeg hij gaandeweg meer verantwoordelijkheid. Het eerste Suske en Wiske-verhaal waaraan hij meewerkte was De charmante koffiepot (1970). Als tekenaar-scenarist debuteerde hij met De gekke gokker (1972). Paul Geerts slaagde erin de overname geruisloos te laten verlopen en stuwde bovendien de oplage geleidelijk van 100.000 naar 400.000 exemplaren. Hij volgde zijn leermeester ook op als zaakvoerder van de Studio Vandersteen.

Gevraagd naar het beste Suske en Wiske-verhaal in de hele reeks, inclusief zijn eigen verhalen, antwoorde Vandersteen tijdens zijn viering in Temse in 1987: De parel in de lotusbloem van… Paul Geerts.

Na 30 jaar, 65 jaar jong, legde Paul in 2002 de tekenpen neer, maar hij bleef met de striphelden verbonden als ambassadeur van Suske en Wiske. Hij ging zijn weg als tekenaar-schilder en bevestigde zijn groot en veelzijdig talent, in het bijzonder als portrettist en landschapsschilder. Bovendien creëerde hij zijn eigen (geïllustreerde) prozareeks, met in de hoofdrollen de Vietnamese kinderen Mo en Jade en het draakje Plakapong.

Bij de 75ste verjaardag van Suske en Wiske (2020) kreeg hij van de Standaard Uitgeverij de opdracht het jubileumalbum te tekenen. Paul creëerde De preutse Prinses.

(Redactioneel: TROS_Radionieuws )