Expo laureate ‘Prijs van de stad Dendermonde’

Laureate ‘Prijs van de stad Dendermonde’ Silke D’Haese, studente Keramiek 4e graad volwassenateliers aan de stedelijke academie van Dendermonde exposeert. De expo vindt plaats in de Stadswinkel, Franz Courtensstraat 11 in Dendermonde en loopt nog tot en met 30 september. De expo is gratis en toegankelijk tijdens de openingsuren van de Stadswinkel.

“Haar project startte in Grottaglie, Puglia, Italië. Silke vond een scherf, klei met een residu van een glanzend okergeel glazuur, mogelijks afkomstig van een amfoor. Een amfoor wordt gebruikt voor het bewaren van wijn of olie. Een jaar later, op de academie, bracht leerkracht Veerle klei mee die ze vond in Sint-Amands. De klei was vuil, smerig en stonk, maar Silke’s interesse was gewekt. Het idee om pure klei, recht uit de grond, om te vormen tot een kunstwerk of gebruiksvoorwerp was geboren. Het voorbije jaar stortte Silke zich vol overgave op haar project. Het materiaal ‘klei’ is de basis. Haar doel, aan de slag gaan met verschillende kleitypes van uiteenlopende locaties. Silke deed heel wat opzoekwerk in oude geografische boeken en artikels. Ze stuurde tientallen mails naar groendiensten, natuurreservaten, beheerders van kleiputten, … . Het begin was moeilijk en ze kreeg weinig positieve reacties”, klinkt het.

Uiteindelijk verzamelde ze 11 kleisoorten uit België (Sint-Niklaas, Maldegem, Gent, Noeveren/Rumst, St.-Aubin, Andenne, Doornik, Ploegsteert) en Frankrijk (St. Amand, Picardië en Soufflenheim). “Hoe meer klei ze verzamelde hoe meer ze stilstond bij de vergankelijkheid van het materiaal. Klei is een tijdelijk, natuurlijk product. Klei is gecreëerd door de natuur, maar niet onuitputtelijk. Sommige kleigroeves en kleitypes bestaan niet meer, zoals ‘La Derle Andenne’. Ze was dan ook uitzonderlijk blij dat ze een emmertje ‘La Derle’ kon bemachtigen, met dank aan Musée de la Céramique. Silke haalde 11 kleilagen weg uit hun oorspronkelijke geografie en gaf ze een nieuwe gelaagdheid door ze van elkaar te scheiden op basis van hun vindplaats. Ze trachtte te achterhalen wat de verschillende kleisoorten van elkaar onderscheidde. Silke kreeg ook de kans om 10 soorten klei te laten testen door de UA. Ze plant om deze verder te verwerken en te vergelijken.”

Beeld (c) KASK Dendermonde.

(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)

Deze website gebruikt cookies zodat wij uw gebruikservaring kunnen verbeteren.
Klik hier voor meer informatie over deze cookies.

Door verder te gaan ga je hiermee akkoord...
Lees ook onze PRIVACY rules.