Energiebesparende maatregelen in Lebbeke

Ook de gemeente Lebbeke neemt energiebesparende maatregelen. “We verwachten dat de gas-en elektriciteitsfactuur in de gemeentelijke gebouwen aanzienlijk zal stijgen”, zegt burgemeester Jan Vanderstraeten (CD&V). “Op basis van de huidige prognoses zou het om een stijging gaan van 900.000 euro naar 1.500.000 euro op jaarbasis. Onze inwoners en bedrijven nemen tal van initiatieven om hun energieverbruik te beperken. Als gemeente kunnen we dus niet achterblijven. De facturen betalen we immers met centen van onze inwoners.”

“De afgelopen jaren namen we reeds heel wat energiebesparende maatregelen. Zo renoveerden we een aantal daken, plaatsten we overal ledverlichting en werden op de laatste daken ook zonnepanelen geplaatst. In de gemeentelijke gebouwen daalt de temperatuur deze winter tot 19 graden. Kinderopvang en woonzorgcentrum zijn uitgesloten. Bezoekers zullen dit vooral merken bij een bezoek aan het cultureel centrum, de bib of de academie. Voor onze ambtenaren zal het helaas elke dag dikketruiendag zijn. We sensibiliseren onze medewerkers nog meer dan anders: doof de lichten, schakel een extern scherm uit, verwarming op de gang uit, werk zoveel mogelijk digitaal, kies voor duurzame verplaatsingen en sensibiliseer ook elkaar”, zegt de burgemeester.

De temperatuur van het zwembad zakt tot 28°C, whirpool en sauna blijven deze winter gesloten. In het instructiebad zakt de temperatuur niet. “We doven de straatverlichting en de verlichting op onze monumenten in de gemeente tussen 23 uur en 5 uur. Op vrijdag en zaterdag blijft de verlichting aan. Dit moet een besparing opleveren van 37%. De gemeente blijft ondertussen verder inzetten op ledverlichting. Inmiddels is bijna 50 % van de openbare verlichting reeds verled. De ijspiste zal dit jaar niet doorgaan, goed voor een besparing van 60.000 kWh. De kosten van elektriciteit lopen te hard op. We kunnen niet verantwoorden dat we onze inwoners in het donker zetten, maar wel een ijspiste aanbieden. Dit was een moeilijke keuze want het ontneemt onze inwoners, scholen en verenigingen de kans op schaatsplezier net op het moment dat iedereen het wat moeilijker heeft. De verenigingen die getrokken werden om een standje uit te baten, worden verschoven naar volgende winter.” De traditionale nieuwjaarsreceptie gaat wel door.

(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)

Deze website gebruikt cookies zodat wij uw gebruikservaring kunnen verbeteren.
Klik hier voor meer informatie over deze cookies.

Door verder te gaan ga je hiermee akkoord...
Lees ook onze PRIVACY rules.