Eerstelijnszone Dender zet in op doelgericht zorg en lanceert folder ‘Tips voor een bezoek aan je dokter’

Ben je na een doktersbezoek niet veel wijzer? Weet je niet goed wat de dokter nu juist bedoelde of wat je juist moet doen? Heb je als huisarts het gevoel dat niet elke patiënt je helemaal goed begrijpt? Of merk je als huisarts dat je adviezen niet worden opgenomen? Om op deze struikelblokken een antwoord te bieden lanceert Eerstelijnszone (ELZ) Dender een folder met tips voor een bezoek aan de dokter.

“De werkgroep gezondheidsvaardigheden binnen de ELZ werkte een folder uit met tips en aandachtspunten wanneer je bij de dokter gaat. Door het gebruik van de folder kunnen de patiënt en dokter hun vragen, zorgen en doelen op elkaar afstemmen en bespreekbaar maken. Op die manier kan de folder aanzetten tot meer doelgericht zorg. Daarom lanceert de eerstelijnszone deze folder in de week van de doelgerichte zorg”, zegt Reinout Remmery, de coördinator van Eerstelijnszone Dender.

Zorg- en hulpverleners die het eerste aanspreekpunt zijn voor zorgvragers vormen samen de eerste lijn. Om de verschillende hulpvragen beter op elkaar af te stemmen en beter in te spelen op de noden van de lokale bevolking, werden overal in Vlaanderen zogenaamde ‘eerstelijnszones’ opgericht. “Ook bij ons, in de Denderstreek. Eerstelijnszone Dender omvat de gemeenten Berlare, Zele, Hamme, Dendermonde, Lebbeke en Buggenhout. Binnen de eerstelijnszone vangen de lokale besturen, zorg- en hulpverleners, personen met een zorg- en ondersteuningsnood en hun netwerk samen signalen op van zorgvragers en hun mantelzorgers en gaan op zoek naar antwoorden.”

Een van de doelen van de eerstelijnszone is om burgers te versterken op vlak van kennis en vaardigheden over gezondheid, zorg en welzijn. “Wanneer burgers gezondheidsvaardig zijn kunnen ze makkelijker gezondheidsinformatie vinden, begrijpen en toepassen. Dat maakt het makkelijker om beslissingen over gezondheid en zorg te nemen die passen bij de eigen wensen en noden. Het inzetten op die eigen wensen en noden is werken aan doelgerichte zorg. Daarom lanceert de eerstelijnszone deze folder in de week van de doelgerichte zorg”, besluit Remmery.

Beeld (c) Eerstelijnszone Dender.

(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)

Deze website gebruikt cookies zodat wij uw gebruikservaring kunnen verbeteren.
Klik hier voor meer informatie over deze cookies.

Door verder te gaan ga je hiermee akkoord...
Lees ook onze PRIVACY rules.