Eerstelijnszone Dender opent extra kindervaccinatiepunt

De Interministeriële Conferentie Volksgezondheid (op basis van adviezen van de Hoge Gezondheidsraad, het Belgisch Raadgevend Comité voor Bio-ethiek en de Taskforce vaccinatie) om alle 5- tot en met 11-jarigen de kans te geven om zich te laten vaccineren tegen het COVID-19-virus. Eerstelijnszone Dender besliste om een extra locatie voor een kindervaccinatiepunt te zoeken.

Deze vaccinatie zal gebeuren met een pediatrische vorm van het Pfizer/BioNTech-vaccin, dat wordt toegediend in twee doses met een tussenperiode van 21 dagen. Het Europees Geneesmiddelenagentschap keurde dit vaccin goed. Binnen Eerstelijnszone Dender zullen in totaal 10.601 kinderen worden uitgenodigd. “De beslissing om de intervalperiode voor een boostervaccinatie in te korten, samen met de doelstelling om de brede bevolking vanaf 18jaar de kans te geven om een boosterprik te krijgen tegen eind januari, zorgt voor extra druk op ons vaccinatiecentrum VC Dender Keur in Dendermonde. Om deze doelstelling te halen, drijven wede capaciteit en snelheid op naar ongeveer 2.000 vaccinaties per dag. Dit combineren met de vaccinatie van de 5-11-jarigen is niet mogelijk”, zegt Reinout Remmery, de coördinator van Eerstelijnszone Dender. “Wij zijn ervan overtuigd dat een klassiek vaccinatiecentrum niet op maat is van de vaccinatie van 5-11- jarigen. De wachtzaal is te klein om alle kinderen samen met hun ouder(s) te ontvangen, de inkleding is niet kindgericht en de akoestiek is niet ideaal. Gezien de specifieke aanpak van de vaccinatie van 5-11 jarigen, willen wij beide vaccinatiecampagnes zoveel mogelijk los van elkaar organiseren. Uiteindelijk werd gekozen voor de combinatie van het Sociaal Huis en IBO centrum, gevestigd in hetzelfde gebouw in Dendermonde-centrum (Gentsesteenweg 1).”

De vaccinaties vinden plaats op zaterdag en zondag vanaf 15 januari. Tweede prikken zijn drie weken later voorzien vanaf zaterdag 5 februari. We vaccineren telkens van 8 tot 20 uur. Kinderen ontvangen automatisch een uitnodiging met de post, waarna ouders zelf een uurslot zullen kunnen kiezen. Op die manier kunnen broers en zussen binnen dezelfde leeftijdsgroep van 5 tot 11
jaar samen naar het vaccinatiecentrum komen. Ouders kunnen bij ontvangst van de uitnodiging al bevestigen. Wie nog vragen heeft of twijfelt, kan wachten op de webinar om een uurslot te reserveren. “De kindvriendelijke aanpak begint bij het begin en dus kozen we ook bij de naamgeving voor een passende naam: “Kindervaccinatiepunt De Prikballon”. Als echte helden en virusvechters zullen onze 5-11-jarigen het vieze beestje te lijf gaan en doorprikken”, zegt Remmery nog. “Hoe we deze naam in ons kindervaccinatiepunt zullen tot leven brengen, is nog een verrassing voor onze kinderen. Maar we zullen niks aan het toeval overlaten om er een positieve ervaring voor zowel kinderen als ouders van te maken.”

De vaccinatie is ook voor deze leeftijdsgroep gratis en vrijwillig. “Wij vinden het heel belangrijk dat iedereen correct wordt geïnformeerd over het hoe, waar en waarom van deze vaccinatie. Op basis van deze info kan elke ouder, in overleg met zijn/haar kind, een bewuste keuze maken. Hiervoor worden twee webinars georganiseerd. Het wordt een interactieve webinar waarbij de deelnemers al hun vragen zullen kunnen stellen en een antwoord zullen krijgen van experten ter zake.”

(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)

Deze website gebruikt cookies zodat wij uw gebruikservaring kunnen verbeteren.
Klik hier voor meer informatie over deze cookies.

Door verder te gaan ga je hiermee akkoord...
Lees ook onze PRIVACY rules.