Drie op vier logiesuitbaters ziet rooskleurige zomer

Een recente peiling van Toerisme Oost-Vlaanderen bij 121 logiesuitbaters in de Oost-Vlaamse regio’s toont vooral goede vooruitzichten voor de zomer. Binnenlandse toeristen blijven vakanties dicht bij huis boeken. Buitenlandse toeristen keren stilaan terug.

Uit een peiling bij 121 logiesuitbaters in de Oost-Vlaamse regio’s blijkt dat 74% reeds voldoende boekingen kreeg om tevreden te kunnen uitkijken naar de zomer. Slechts 16% spreekt van ondermaatse vooruitzichten. 10% laat het voorlopig in het midden. “We mogen dus spreken van goede vooruitzichten voor onze logiessector”, zegt gedeputeerde-voorzitter van Toerisme Oost-Vlaanderen Leentje Grillaert. Drie op vier is een mooi cijfer en dat kan nog groeien. Uit de enquête blijkt namelijk ook dat er een trend is van last minuteboekingen, iets wat door vier op de tien uitbaters wordt bevestigd.” In vergelijking met de zomer van 2021 ziet een kwart van de uitbaters een stijgende trend. Vooral de hotels, die het vorige zomer moeilijker hadden, verwachten een betere bezetting. De helft van de respondenten voorziet een gelijkaardige bezetting. Voor een op vijf kondigt deze zomer zich helaas slechter aan.

Ook FOD Economie gaf recent resultaten vrij. Daaruit blijkt dat logiesuitbaters in de Oost-Vlaamse regio’s in de maanden juli en augustus van het jaar 2021 22% meer toeristen ontvingen dan in het eerste coronajaar 2020. Opmerkelijk ook, is dat ze in de zomer van 2021 slechts 10,5% minder aankomsten noteerden dan in het pre-coronajaar 2019. Uit de cijfers blijkt dat de beperkte schade kan worden verklaard door een sterke toename van binnenlands toerisme. Dat steeg maar liefst met 25% in 2021, vergeleken met 2019. De buitenlandse aankomsten in juli en augustus van 2021 daalden dan weer met 56% ten opzichte van 2019.

“Die daling van buitenlandse aankomsten maken we stilaan goed”, zegt gedeputeerde Grillaert. “Uit onze peiling bij de 121 Oost-Vlaamse logies blijkt dat een kwart van de uitbaters nu al meer buitenlandse boekingen heeft dan vorige zomer. Voor de binnenlandse boekingen kan in onze enquête evenwel geen stijgende trend worden gezien. Bijna evenveel uitbaters verwachten meer, dan wel minder binnenlandse toeristen. Maar als we naar de resultaten kijken van een bevraging die de organisatie Logeren in Vlaanderen (LIV) uitvoerde in mei, dan zien we daar dat 59% van de Oost-Vlaamse logiesuitbaters een toegenomen interesse in Vlaanderen ziet bij het vakantiegedrag van Vlamingen. Sommige buitenlandse bestemmingen hanteren nog steeds strenge coronamaatregelen. En er zijn natuurlijk ook allerlei perikelen met vliegreizen. Dat zorgt ervoor dat heel wat Vlamingen ook deze zomer voor een vakantie dicht bij huis kiezen.”

Uit de bevraging van LIV blijkt ook dat maar liefst 55% van de ondervraagde Vlamingen deze zomer minstens één vakantie in een Vlaams logies plant. In de top 3 van de geplande activiteiten staan wandelen, genieten van de natuur, culinair genieten, fietsen, samenkomen met vrienden en/of familie, of cultuur ontdekken.  “Dat zijn allemaal activiteiten waar ook de Oost-Vlaamse regio’s een waaier aan mogelijkheden voor bieden,” besluit gedeputeerde Grillaert. “Wie inspiratie kan gebruiken, verwijzen we graag door naar onze website www.routen.be. Daar kan je kant-en-klare fiets- en wandelroutes downloaden, of zelf je routes samenstellen.”

Foto (c) Pexels.

(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)

Deze website gebruikt cookies zodat wij uw gebruikservaring kunnen verbeteren.
Klik hier voor meer informatie over deze cookies.

Door verder te gaan ga je hiermee akkoord...
Lees ook onze PRIVACY rules.