Dreef (ex-)boshuis wordt nieuwe toegang tot Buggenhoutbos

Buggenhoutbos heeft een nieuwe toegang. Waar het vroegere boshuis stond in de Beukendreef kan het noordelijke deel van het bos bereikt worden.

Na bijna 90 jaar werd het boshuis recent gesloopt om plaats te maken voor een ‘windschuur’ als bergplaats voor het materieel van het ANB bosbeheer. “Oorspronkelijk werd het boshuis gebouwd als een buitengoed en jachthuis in de periode dat het Buggenhoutbos privaat bezit was”, weet boswachter op rust Gustaaf Van Gucht. “De Belgische Staat kocht in 1936 het grootste deel (142 ha) van Buggenhoutbos. Zo kwam het boshuis in beheer bij het bestuur van ‘Waters en Bossen’. Tussen 1936 en 2012 woonden er opeenvolgend 3 boswachters in dienst van het bosbeheer. In 2020 werd geopteerd om het gebouw te slopen, mede omwille van de té hoge geraamde renovatiekosten.”

Om vooral het grotere materieel van het bosbeheer te concentreren werd bij de bestaande werkplaats van de bosarbeiders een nieuwe bergplaats gecreëerd. Er werd gekozen voor een windschuur: passend geïntegreerd in de bosomgeving. “Met de sloop van het boshuis vormt de bestaande roodbruine beukendreef een nieuwe toegang tot het noordelijk bosgedeelte. De ingang ligt tegenover de gemeenteparking waardoor de bosparking aan de boskapel wat ontlast wordt en de bosbezoekers zich meer kunnen spreiden.”

Foto (c) Gustaaf Van Gucht.

(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)