Dito en Dendermonde zetten verder in op toegankelijke handelszaken

Met het project Drempelloos Dendermonde krijgen lokale handelaars en horeca-uitbaters een unieke kans om hun zaak toegankelijker te maken. Dankzij de samenwerking tussen de stad Dendermonde en Dito konden het voorbije jaar 30 handelszaken investeren in (soms letterlijk) drempelverlagende aanpassingen.

“Dehandelszaak moet een plaats zijn waar iedereen zich welkom voelt, ook ouderen of personen met een beperking”, vertelt Jeremy Henderick, regionaal verantwoordelijke van Dito Oost-Vlaanderen. “Oplossingen zoals een bellend©, verplaatsbaar of permanent hellend vlak zorgen ervoor dat personen met een verminderde mobiliteit in staat zijn om een handelszaak makkelijk binnen te komen. Deze eerste stap zet de deur op een kier voor andere laagdrempelige aanpassingen: een verlaagde toog, een menukaart in Braille, en/of logo’s en pictogrammen kunnen voor veel mensen een groot verschil maken. Zo wordt de handelszaak een plaats waar iedereen zich welkom voelt.”

En dat is mogelijk dankzij de samenwerking tussen Ditoen de stad Dendermonde. “Dit mooie project is het resultaat van jarenlang ‘veldwerk’, verricht door de lokale welzijnsraad. De stad voorziet jaarlijks 7500 euro om 10 handelszaken toegankelijker te maken. Dito biedt de lokale handelaars, naast een totaalbudget van 1000 euro, ook advies en expertise aan.” De samenwerking tussen Dito en de stad Dendermonde loopt nog tot en met 2025. Dito centraliseert daarbij de aanvragen en de aankopen van toegankelijkheidsoplossingen. Dito werkt daarvoor nauw samen met een stuurgroep van Dendermondse ervaringsdeskundigen. Zij treden op als klankbord voor Dito en voor alle initiatieven die binnen dit project worden uitgerold.

(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)

Deze website gebruikt cookies zodat wij uw gebruikservaring kunnen verbeteren.
Klik hier voor meer informatie over deze cookies.

Door verder te gaan ga je hiermee akkoord...
Lees ook onze PRIVACY rules.