Ros Beiaard uitgesteld tot 29 mei 2022

Door de aanhoudende coronapandemie heeft het Ros Beiaardcomité beslist om de Ommegang nogmaals uit te stellen. De nieuwe datum is 29 mei 2022.

"Het Ros Beiaardcomité heeft dit voorjaar al een eerste keer beslist om de prestigieuze tienjaarlijkse ommegang van 2020 uit te stellen (naar 30 mei 2021). Op dat moment was de algemene verwachting dat de Covid-crisis snel opgelost zou zijn en het ‘normale leven’ opnieuw kon hervatten. Vanuit dat perspectief werd gevraagd om een jaartje extra geduld te oefenen. Een beslissing die op zeer veel begrip kon rekenen omdat de bekommernis om de veiligheid en gezondheid van alle medewerkers en toeschouwers centraal stond", laat Patrick Segers weten.

Zouden de vaccins dan geen oplossing kunnen zijn? "Hoewel de langverwachte vaccins er zitten aan te komen, zal dit te laat zijn voor de ommegang. Op dit moment zouden repetities moeten starten, maar dat is niet mogelijk, zeker niet voor grotere groepen zoals de pijnders, de Ros Beiaardharmonie of de dans- en toneelverenigingen. Er is ook geen enkel perspectief vanuit de overheid dat er opnieuw grote evenementen mogelijk zijn in het voorjaar van ’21; in de voorbije maanden was 400 personen buiten het strikte maximum. Zelfs indien de situatie voor buitenevenementen voldoende versoepelt, zijn er heel wat belangrijke indoor aspecten verbonden aan de Ros Beiaard-ommegang: zo’n 2.000 figuranten moeten zich omkleden in schoollokalen, er zijn de talrijke horeca-arrangementen, er is het collectief vervoer in bussen en treinen, enz. Tot slot, dient er ook rekening gehouden te worden met de internationale context (heel wat deelnemers, leveranciers en toeschouwers komen uit het buitenland)", repliceert Segers.

Het besluit is dan ook heel eenvoudig. De impact van de huidige coronasituatie maakt het onmogelijk om tegen mei 2021 een Ros Beiaardommegang te organiseren die voldoet aan alle verwachtingen van het Ros Beiaardcomité en het publiek, met name een veilig, kwalitatief en belevingsvol evenement voor jong en oud. Wie tribunekaarten heeft, krijgt de garantie dat deze ook geldig blijven tot wanneer de ommegang uitgaat.

(Redactioneel: Bron Het Ros Beiaardcomité)