Dendermonde zet verder in op toegankelijke horeca- en handelszaken en rolstoelvriendelijke picknickbanken

Stad Dendermonde blijft inzetten om Dendermonde handels- en horecazaken toegankelijk te maken. Er komen ook meer rolstoelvriendelijke picknickbanken.

“We werken samen met vzw Dito om Dendermondse handels- en horecazaken meer toegankelijk te maken. De vzw is een vereniging van en voor personen met een beperking of chronische ziekte en hun netwerk”, zegt schepen Tomas Roggeman (N-VA). “2 jaar geleden gaven we samen de aftrap van het project Drempelloos Dendermonde. De stad trekt per jaar 7.500 euro uit voor de installatie van hellende en/of bellende vlakken bij de lokale handels- of horecazaken. Een hellend vlak is een vaste of mobiele constructie die door een handelaar voorzien wordt om drempels te overbruggen. Een bellend vlak is een niet permanent liggend hellend vlak, waarbij je nog moet aanbellen om van de drempeloverbrugging gebruik te maken. Nieuw in 2022 was dat er nu ook een communicatieplaatje beschikbaar is, dat via een zuignap aan een vitrineraam of -deur kan worden bevestigd. Op het communicatieplaatje kan de handelaar een telefoonnummer noteren. Een minder mobiel persoon kan zo te allen tijde iemand binnen de handelszaak telefonisch om assistentie vragen. Dankzij de samenwerking tussen de stad en vzw Dito zijn er al 58 handelszaken toegankelijk gemaakt.”

Gemeenteraadslid Nele Cleemput brak een lans bij het stadsbestuur voor de plaatsing van zoveel mogelijk rolstoelvriendelijke picknicktafels op het openbaar domein. “Rolstoelpicknicktafels verschillen niet zoveel van de originele tafels en bieden tal van voordelen. Met deze aangepaste picknicktafels zitten zowel de rolstoelgebruikers als de niet-rolstoelgebruikers op dezelfde ooghoogte. Dit geeft het nodige comfort. Met een verlengd tafelblad kunnen rolstoelgebruikers vlot onder de tafel door rijden om plaats te nemen. Zeer praktisch dus om in gezelschap volop te genieten.” Tot op heden staan dergelijke rolstoelvriendelijke picknicktafels op een 3-tal speelpleintjes. Zij maken deel uit van projecten in samenwerking met burgers of scholen, maar nog méér van dergelijke banken zouden welkom zijn, aldus Cleemput. “Concreet worden de picknicktafels op een rolstoeltoegankelijke ondergrond geplaatst. Ook de weg er naar toe voldoet aan de nodige toegankelijkheidsvereisten. Op die manier hebben rolstoelgebruikers een bijkomende kans om de vele genietplekjes op het Dendermondse openbaar domein te ontdekken, of om te genieten van een picknick, een aperitief, een rondje kaarten of gewoon wat bijbabbelen, midden in een parkje of speelpleintje of een andere aangename omgeving om te vertoeven. De plaatsing van de rolstoelpicknicktafels is een positief signaal naar de kwetsbare groepen.”

Schepen Tomas Roggeman: “Het lokaal bestuur draagt toegankelijkheid hoog in het vaandel, het is dan ook vanzelfsprekend dat we dit aftoetsen bij de aanleg en inrichting van ons openbaar domein. Een grootschalige vervanging of bijplaatsing van picknicktafels is momenteel niet voorzien, maar we komen bij toekomstige projecten zoveel mogelijk tegemoet aan toegankelijkheid en mogelijke deelname van rolstoelgebruikers.”

(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)

Deze website gebruikt cookies zodat wij uw gebruikservaring kunnen verbeteren.
Klik hier voor meer informatie over deze cookies.

Door verder te gaan ga je hiermee akkoord...
Lees ook onze PRIVACY rules.