De provincie Oost-Vlaanderen en het lokaal bestuur Dendermonde slaan de handen in elkaar om private tuinen klimaatbestendig te maken met het nieuwe project ‘Klimaatgezonde Tuin’. 20 huishoudens uit de Posthoornwijk en de Veldstraat krijgen gratis en professioneel tuinadvies op maat.

“Onze regio, de Schelde- en Dendervallei, is bijzonder gevoelig voor wateroverlast maar de droge zomers zorgen voor droogteproblemen. Om hitte, droogte en wateroverlast in de toekomst te bestrijden, moet ingezet worden op ontharden en vergroenen om overvloedige regenval op te vangen”, zegt schepen Leen Dierick (CD&V). “Tuinen nemen 9% van de totale Vlaamse grondoppervlakte in en bieden dus heel wat kansen. Daarom werden de private eigenaars uit de Posthoornwijk en de Veldstraat uitgenodigd om deel te nemen aan dit project. 20 huishoudens maken er kans op een gratis en professioneel tuinadvies op maat. De Posthoornwijk werd uitgekozen omdat er veel voortuinen samen liggen. De Veldstraat is geselecteerd om een proeftraject met groenslingers uit te werken.”

Wie niet geselecteerd werd, wordt gemotiveerd om alsnog een klimaatgezonde tuin in te richten met behulp van een digitale folder. “Provincie Oost-Vlaanderen bundelt er 20 praktische tips omtrent regentuinen, die helpen om meer ruimte te creëren voor water en biodiversiteit. Maar ook zij zonder tuin worden aangemoedigd om hun steentje bij te dragen, door meer groen te creëren op hun dak, gevel, balkon en/of koer. Via een aantal eenvoudige ingrepen, die het bufferend effect (sponswerking) van onze bodem maximaliseren, kunnen we Dendermonde wapenen tegen de steeds vaker voorkomende hevige regenbuien en droogte. Een groene stad met regentuinen is tevens een aangename woonomgeving vol leven, waar ook bijen, vlinders, vogels zich thuis voelen. Zij helpen ontspannen met hun vrolijk gefladder en gekwetter.”

Download de folder op de website of vraag een papieren versie op bij de dienst groenbeleid via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Foto (c) Pexels.

(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)