Dender opnieuw een economische motor voor de regio volgens minister Diependaele

Vlaams minister Matthias Diependaele, gedeputeerde An Vervliet en enkele N-VA-parlementsleden brachten een werkbezoek aan de sluis in Denderbelle en aan het bedrijf Brandstoffen Gabriëls. Met dit bezoek wil minister Diependaele het engagement van de Vlaamse regering voor de toekomstvisie voor de opwaardering van de Dender benadrukken. “Met de Vlaamse regering trekken we volop de kaart van de modal shift: vrachtverkeer maximaal van de weg halen en waar mogelijk omschakelen naar binnenvaart. De opwaardering van de Dender is hier een belangrijk onderdeel van. In de eerste fase zullen we in 2023 een nieuwe sluis en stuw op de site in Denderbelle bouwen. We willen van de Dender opnieuw een economische motor voor de regio maken”, laat minister Diependaele weten.

In het verleden was de scheepvaart op de Dender belangrijk voor de ontwikkeling van de regio. De industrie langs de Dender is grotendeels verdwenen en bijgevolg ging ook het vrachtvervoer per schip sterk achteruit. Vlaams minister Matthias Diependaele benadrukte tijdens een werkbezoek het belang van een toekomstvisie voor de Dender. “De Dender heeft twee belangrijke functies: waterbeheersing en scheepvaart. De Sluis van Denderbelle speelt op beide vlakken een cruciale rol”, vertelt minister Diependaele. “Met de Vlaamse regering plannen we de volgende jaren grote investeringen in de sluis en de stuwen hier in Denderbelle. Voor de totale herwaardering van de Dender ramen we de investering op 25 miljoen euro. We hebben deze investering opgenomen in het relanceplan Vlaamse Veerkracht.”

De stuwen van de Dender vernieuwen is noodzakelijk om de bedrijfszekerheid en de veiligheid van bediening van de infrastructuur te verhogen. “Vandaag willen we de Dender als economische motor voor de regio opnieuw aanzwengelen en voorzien we grote werken die eenrichtingsverkeer met schepen van 1.350 ton tussen Aalst en Dendermonde moeten mogelijk maken. Een studie heeft uitgewezen dat er nog een aanzienlijk potentieel voor goederentransport op de Dender bestaat. Grote bedrijven zoals De Rycke, Brandstoffen Gabriëls, Jan De Nul, VPK packaging,… zijn al jaren vragende partij om de Dender bevaarbaar te maken”, geeft Diependaele mee.

Belangrijk om hierbij te vermelden is dat de stuwsluis van Denderbelle ook een voorname functie heeft in het kader van waterbeheersing. Minister Diependaele: “De vernieuwing van de stuwen op de Dender vormt een centraal element in een duurzame aanpak van het overstromingsbeheer. De huidige aanpak bestaat dan ook uit een uitgebreid plan dat in fases zal verlopen. Het Denderbekken werd de voorbije 20 jaar niet minder dan vijf keer geconfronteerd met ernstige overstromingen. De herwaardering van de Dender is dus een win-win: economische meerwaarde én een oplossing voor de overstromingen.”

(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)

Deze website gebruikt cookies zodat wij uw gebruikservaring kunnen verbeteren.
Klik hier voor meer informatie over deze cookies.

Door verder te gaan ga je hiermee akkoord...
Lees ook onze PRIVACY rules.