COLUMN Tegenstroom | Verboden toegang voor ganzen

Of het om domme ganzen gaat die de toegang tot koninklijke residenties in Engeland ontzegd wordt is onduidelijk. Vooral een flauw woordgrapje. Maar King Charles, ongetwijfeld al wel ergens ter wereld de naam van één of andere fastfoodketen, laat het niet aan zijn hart komen. Een hondenras heeft al zeker die naam. Het is dus een dierenvriend onze Sjarel. Foie gras wordt niet geserveerd waar hij rondloopt.

Enkele jaren geleden was het dierenrechtenorganisatie GAIA die de beelden verspreidde van hoe ganzen vetgemest werden door middel van een trechter. De Franse delicatesse die tot dan bij menig bourgondiër het hart sneller deed slaan, had afgedaan. Op die manier wilde men de op de tong smeltende spijs, rauw of gebakken, niet meer verorberen. Het is een goede zaak om te wijzen op wat onnatuurlijk is. En King Charles blijkt dus een natuuractivist. Of hij ook een afkeer heeft van de Franse keuken is niet geweten.

Of ook zijn landgenoten de vette levers links zullen laten liggen is maar de vraag, al kunnen de Engelsen niet verdacht worden van enige culinaire kennis. Het kookgerei op het eiland beperkt zich al jaren tot de oven waarin dan pasteitjes worden geschoven, vaak met ingewanden, organenvlees, of iets met schaap en munt. Veel munt. Bah. En als toetje een blubberpudding. Heb je ooit? Ieder huisje zijn kruisje, zeg maar. Het fameuze English Breakfast zal er niet onder lijden. Daar ligt van de gans niks tussen. Van de hond evenmin. Voor de hond daarentegen. Al zal die kieskeuriger zijn dan de baasjes. De Cavalier King Charles Spaniel, een met zijn snoet tegen de deur gelopen kleine viervoeter, gaat resoluut voor de sossists op de pleet, de vooze warme tomaat en de witte bonen in tomatensaus, daar haalt hij ongetwijfeld de neus voor op. En dus wil ik maar zeggen: één gans maakt de lente niet, al krijgt de king of the peppermint mogelijks navolging en zweert ook the upperclass de fooi graas af. Wie gaat het controleren?

(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)

Deze website gebruikt cookies zodat wij uw gebruikservaring kunnen verbeteren.
Klik hier voor meer informatie over deze cookies.

Door verder te gaan ga je hiermee akkoord...
Lees ook onze PRIVACY rules.