Op 17 mei is het de Internationale Dag Tegen Holebifobie en Transfobie (IDAHOT). “Als lokaal bestuur willen wij onze solidariteit uiten en tonen dat Lebbeke een plaats is waar iedereen zichzelf kan zijn. Er worden daarom symbolisch regenboogvlaggen gehesen op verschillende plekken in onze gemeente”, zegt schepen Mike Torck (Groen). “Naar jaarlijkse gewoonte aan het gemeentehuis op de Grote Plaats, maar deze keer ook op de rotondes op de invalswegen.”

Eén van die plekken is de rotonde aan  de watertoren van Lebbeke. Daar kwam op 12 mei Christophe Ramont, (Blind Getrouwd 2019) voorvechter van gelijke rechten, de vlag hijsen. “Het is belangrijk dat lokale besturen de regenboogvlag boven halen voor IDAHOT. Nog te veel mensen worden gediscrimineerd op basis van geaardheid of genderidentiteit. Lebbeke geeft met deze actie aan dat iedereen hier welkom is. Ongeacht op wie die verliefd wordt”, aldus Christophe Ramont.

Schepen van gelijke kansen Mike Torck, de bezieler van dit initiatief, vindt het erg belangrijk dat Lebbeke een signaal geeft van verdraagzaamheid. “Door extra zichtbaarheid te geven aan de IDAHOT geven we als gemeente aan dat holebi’s en transgenders zich thuis mogen voelen in onze gemeente en spreken we ons uit tegen elke vorm van discriminatie”, zegt schepen van Gelijke Kansen Mike Torck (Groen). “Anno 2021 moet iedereen zichzelf kunnen zijn en zou iemands seksuele geaardheid of genderidentiteit geen reden mogen zijn om gestigmatiseerd, benadeeld of bedreigd te worden.”

(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)