CD&V wil korting voor eigen inwoners in woonzorgcentrum Ter Meere

De meerderheid in Berlare voerde een indexatie door van de ligdagprijs in woon-zorgcentrum Ter Meere met meer dan 10%. De betaalbaarheid van de ouderenzorg komt onder druk volgens de oppositie en CD&V wil dan ook maatregelen nemen om de prijs draaglijk te houden.

Op de gemeenteraad werd de ligdagprijs met 10.63% verhoogd naar 66.67 euro per dag. “In 2018 bedroeg de ligdagprijs nog 55 euro per dag. Op maandbasis is dit een verhoging met 361 euro op 4 jaar tijd en is de kost gestegen naar meer dan 2.066 euro per maand. CD&V staat garant voor een betaalbare ouderenzorg in onze gemeente. Uit cijfers blijkt dat driekwart van de rusthuisbewoners een pensioen hebben dat niet volstaat om de factuur te betalen. Bij de verhoging van de pensioen wordt de gezondheidsindex gebruikt terwijl we bij de verhoging van de rusthuisprijzen rekening houden met de consumptie-index. Hierdoor stijgt het inkomen van de bewoners minder snel dan de kostprijs van het woonzorgcentrum”, geeft CD&V -gemeenteraadslid Bert van de Velde mee. “De indexatie wordt vooral gebruikt om de stijgende energiekosten op te vangen. Als CD&V vinden we het bizar dat er enkel gekeken wordt naar de eenvoudigste weg: de verhoging van de inkomsten, en dus financiële middelen halen bij de rusthuisbewoners. Er zijn echter ook investeringen mogelijk die op korte en lange termijn besparingen zullen meebrengen. Door gebruik te maken van alternatieve energiebronnen zoals bv. zonnepanelen maar deze pistes worden tot vandaag niet voldoende onderzocht.”

“Om de betaalbaarheid te waarborgen hebben we als CD&V het voorstel gelanceerd om de inwoners van Berlare een korting te geven op de ligdagprijs, helaas is het schepencollege ons hier niet gevolgd.” besluit CD&V-gemeenteraadslid Yves Poppe. Schepen van Sociale Zaken Gunther Cooreman (Open VLD) dient de oppositie van antwoord. “Ook in  een woon-zorgcentrum is het nodig dat de inkomsten de uitgaven  volgen. WZC Ter Meere wordt geconfronteerd met een grote stijging van de energiekosten, voedingswaren , incontinentiemateriaal,.. Daarenboven werden het afgelopen jaar de lonen van het personeel 5 maal geindexeerd net zoals de pensioenen. Een indexatie van de dagprijs is absoluut nodig om de hoge kwaliteit van zorg te garanderen”, zegt hij.

“De vlaamse overheid gaf zelfs toestemming om elke 6 maanden te indexeren maar Berlare doet dit enkel 1 maal per jaar”, volgens de schepen. “Geen indexatie betekent minder geld voor degelijk personeel, zorg, animatie en omkadering, lekkere maaltijden. Momenteel heeft slechts één bewoner op de 120 betalingsproblemen. De realiteit is dat onze bewoners genieten van diverse premies  en tegemoetkomingen en daarnaast hun spaargeld gebruiken om hun verblijf te betalen. Wij  zijn van oordeel dat het verblijf dient betaald te worden door de bewoners en hun familie gezien zij genieten van de dienstverlening. De Berlaarse belastingsbetaler dient hier niet voor op te draaien. Daarenboven ligt de Berlaarse dagprijs nog steeds onder het Vlaamse gemiddelde. Het voorstel  van een korting voor Berlaarse inwoners kenmerkt zich terug door een gebrek aan dossierkennis en realiteitszin. Nagenoeg elke bewoner is immers van Berlare gezien het reglement voorrang verleent aan opname van Berlarenaars.”

(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)

Deze website gebruikt cookies zodat wij uw gebruikservaring kunnen verbeteren.
Klik hier voor meer informatie over deze cookies.

Door verder te gaan ga je hiermee akkoord...
Lees ook onze PRIVACY rules.