Buurtparkje op plek waar voorheen conciërgewoning Alvat stond

Op het terrein van de voormalige conciërgewoning van de Alvatsite, Scheldestraat 3, wil de gemeente een buurtparkje realiseren.

“Het is een terrein van ongeveer 800 vierkante meter”, zegt schepen Geert Hermans (CD&V). “De realisatie van dit buurtparkje is voorzien in het voorjaar van 2023 en wordt uitgevoerd door de technische uitvoeringsdienst van de gemeente. Dit buurtparkje is een voorafname van de latere herontwikkeling van de volledige Alvatsite. Aangezien de oude conciërgewoning ter hoogte van Scheldestraat 3 werd afgebroken en het terrein vrij kwam te liggen van gebruik stelde ik de vraag aan de Vlaamse Waterweg of de gemeente dit terrein mocht gebruiken en inrichten als buurtparkje. Gezien de ligging van het perceel, langsheen de Schelde, wordt verwacht dat dit plekje niet enkel door de buurtbewoners zal worden gebruikt, maar ook op frequente basis door wandelaars, fietsers en toeristen die talrijk langsheen de dijk passeren, wat een extra troef betekent voor onze groene bosgemeente.”

De groendienst werkte een voorontwerp uit voor dit buurtparkje. “Dit ontwerp voorziet in een bank aan de Scheldestraat ter hoogte van de Scheldestraat, een schuilhut met picknickplaats, een pad naar de 2 conische kokers die als getuigen van het verleden bewaard blijven. Ter hoogte van de Scheldestraat en het pad naar de kokers wordt voorzien van een biodivers grindgazon. Daarnaast wordt een bloemenweide voorzien. De bestaande struikenrand wordt teruggezet tot haag/heg en aangevuld met streekeigen heesters, waarin ook alvast 2 nieuwe hoogstammige bomen worden voorzien als nieuwe toekomstbomen. De Buggenhoutse kunstraad werd gecontacteerd en zal een kunstproject uitwerken rond de 2 conische kokers.”

Op een infomarkt konden buurtbewoners dit voorontwerp komen bekijken en opmerkingen doorgeven. “Hieruit bleek dat de mensen blij waren met het voorstel tot buurtparkje voor dit perceel. Bijkomend werd er gevraagd naar een tweede bank en ergens een mogelijkheid tot spelen voor kinderen”, zegt Hermans. “Er werd ook geopperd om op één of andere manier foto’s van vroeger tentoon te stellen zodat passanten een beeld krijgen van wat er ooit is geweest. Naar aanleiding van deze opmerkingen en tips werd een definitief ontwerp opgemaakt met een tweede bank in het parkje, een speelzone met een speelelement en de mogelijkheid om foto’s op te hangen in de schuilhut. Het project wordt door de eigen diensten uitgevoerd om de kostprijs te drukken. De schuilhut wordt grotendeels uit gerecupereerd materiaal van de Stationsomgeving gemaakt en ingegroend met klimplanten.”

De groendienst heeft voor dit project een subsidie ‘Stimuleren van ontmoeting en groene beleving in de publieke ruimte’ kunnen in de wacht slepen via Platteland Plus van de Vlaamse Landmaatschappij en de provincie Oost-Vlaanderen voor maximaal 65% van de projectkosten. Personeelskosten vallen hier niet onder. Momenteel is de subsidieaanvraag lopende. De raming bedraagt 32.800euro (incl.btw), inclusief een openingsreceptie voor de buurt. Hiervan kan 21.320 euro gerecupereerd worden via subsidies waardoor de uiteindelijke kostprijs voor dit project 11.480 euro bedraagt. Een picknickbank, 1 gewone bank en 1 infobord (Schelde en Buggenhoutbos) zijn reeds gratis geschonken door het Regionaal Landschap Schelde-Durme. Er komt ook een infobord van het Regionaal Landschap Schelde-Durme met een verwijzing naar Buggenhoutbos en het belang van Buggenhoutbos voor de ontwikkeling van de stad Antwerpen in de 16e eeuw.

(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)

Deze website gebruikt cookies zodat wij uw gebruikservaring kunnen verbeteren.
Klik hier voor meer informatie over deze cookies.

Door verder te gaan ga je hiermee akkoord...
Lees ook onze PRIVACY rules.