Burgerslachtoffers Tweede Wereldoorlog herdacht door Struikelstenen

Ter herdenking van politieke gevangenen en dienstweigeraars die verdreven, gedeporteerd en vermoord werden door de nazi’s heeft de Duitse kunstenaar Gunter Demnig de Stichting Stolpersteine opgericht. Het waren de Wichelse NSB-afdelingen en in het bijzonder hun voorzitter Ivan Van De Wiele die het lokaal bestuur voorstelden om ook de Wichelse slachtoffers te gedenken met ‘Stolpersteine’ of ‘Struikelstenen’.

Deze gedenkkasseien worden ingemetseld in het trottoir voor de vroegere woningen van waaruit de slachtoffers voor het laatst van thuis vertrokken. Op 18 november werden ze struikelstenen op een serene manier ingehuldigd. Bij elke struikelsteen werd ook een infobord onthuld, waarop de lotgevallen van de mensen in kwestie zijn vermeld. Burgemeester Kenneth Taylor (SAMEN): “Het lokaal bestuur vindt het uiterst belangrijk dat deze slachtoffers nooit vergeten worden. Als ik deze namiddag het verdriet van de familieleden zag, 75 jaar of meer na het verlies van hun dierbaren, dan sterkt dit mij in die overtuiging. Het concept van de struikelstenen zorgt ervoor dat de aandacht van elke passant, jong of oud, naar deze verhalen gaat. Onze dank gaat uit naar alle families voor hun aanwezigheid en naar iedereen die dit initiatief heeft mogelijk gemaakt.”

Het gaat om Cornelis-Leon Van Herreweghe, Frans Van Heck, Oreel Van den Abeele, René Goeman, Albert Temmerman en Margriet Crombeen die worden herdacht. Initiatiefnemer Ivan Van De Wiele: “Wij zijn tevreden dat het lokaal bestuur ons ondersteund heeft en hopen dat deze herdenkingsstenen troost kunnen bieden aan de families. Op de infobordjes staan QR-codes die nog meer details van elk slachtoffer en zijn of haar verhaal weergeven, zodat de voorbijgangers blijvend zullen herinnerd worden aan de geschiedenis.”

Foto (c) Gemeente Wichelen.

(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)