Brouwerij Dilewyns werkt mee aan Brewmance: Mash of the Classics

Twee brouwers die samenwerken, dat hoor je wel vaker. Maar zes grote spelers uit de sector die elk een eigen bier op een andere locatie komen brouwen, da’s van een andere grootorde. Die pluim mag Jef Pirens op zijn hoed steken. Het voorbije jaar werkte hij hard achter de schermen om zijn project ‘Brewmance: Mash of the Classics’ te realiseren. “Geheel nieuw is het niet, maar nu is de schaal helemaal anders”, zegt hij. “Vorig jaar heb ik met zes kleinere brouwers als Alvinne en ’t Verzet ‘Brewmance: Mash of the Titans’ uitgewerkt. De formule was dezelfde als diegene die ik nu hanteer: de brouwers werken met mij een nieuw recept uit en komen dan elk om beurt hun bier bij en met mij brouwen.” Brouwerij Dilewyns uit Dendermonde is één van de zes.

Het uitgangspunt is vrij eenvoudig: “Samen onze rijke Belgische biercultuur promoten. Tonen dat concurrentie geen factor is en dat we samen mooie dingen kunnen maken. Meer chauvinisme creëeren voor het merk Belgisch bier. Waar we bij het vorige Brewmance-project de bierkenners in gedachten hadden, mikken we nu op de bierliefhebber. Iemand die graag een lekker glas bier drinkt, maar er niet noodzakelijk alles van weet.”

Jef had van bij de start een verlanglijstje van grotere brouwers in gedachten. “En ik ben blij dat ze mee de sprong gewaagd hebben”, zegt hij. “Het was niet altijd eenvoudig om hen te overtuigen of te benaderen. Een mailtje volstaat niet. Gelukkig kon ik de nodige contacten leggen via de Gilde der Belgische Brouwers, waar ik ook lid van ben. Zo trok ik op een dag mijn stoute schoenen aan en vroeg ik na een bijeenkomst aan Frank Boon van de gelijknamige brouwerij om samen een pint te gaan drinken. Zo kon ik hem rustig alles uitleggen.”

Niet alleen Boon, maar ook Het Anker uit Mechelen, De La Senne uit Brussel, Dilewyns (Vicaris) uit Dendermonde, Lupulus uit Gouvry en Het Nest uit Turnhout doen mee. “Brouwerijen met een reputatie en dan is het uiteraard fijn te merken dat ze mee op de kar willen springen”, zegt Jef. “Met elk van hen heb ik een recept ontwikkeld, met als voorwaarde dat het iets moest zijn waarmee ze uit hun comfortzone treden. Ze moesten kortom iets maken dat nog niet in hun gamma zit, maar er wel een knipoog naar geeft. Zo gaat Boon voor een English Porter van 5 % omdat die ver staat van de geuzes en lambieks die ze er normaal maken. Tarwe, waar Boon mee werkt, zit normaal niet in een Porter en gaan we er nu wel in verwerken. Met Vicaris maak ik dan weer een witbier, waar normaal een zeste van sinaas en koriander in zit, maar wij gaan daar gedroogde kruiden als citroenverbana en bergamot in verwerken. Artisanale benaderingen van klassiekers, dus.”

Al dat lekkers wordt momenteel gebrouwen in Emelgem. “Alle brouwers komen elk om beurt naar hier om dat bier samen te maken”, zegt Jef. “Als toemaatje vermengden we de kroonkurken van alle 7 onze brouwerijen en werden deze willekeurig op de flessen aangebracht om zo nog meer onze vergaande samenwerking te tonen.”

Foto: ingezonden foto.

(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)

Deze website gebruikt cookies zodat wij uw gebruikservaring kunnen verbeteren.
Klik hier voor meer informatie over deze cookies.

Door verder te gaan ga je hiermee akkoord...
Lees ook onze PRIVACY rules.