Bosbegankenis krijgt nieuw elan

‘Bosbegankenis 2022 – sinds 1505’ wordt een 9-daags lokaal laagdrempelig duurzaam modern en groen evenement met een religieus culturele ruggengraat. “Gedurende 9 dagen, van 7 mei tot en met 15 mei 2022 hopen we mensen uit de regio naar het bos te krijgen, om er de Boskapel en de traditionele verering van Maria te ontdekken”, zegt organisator Bart Willockx. “We willen de mensen ook het sinds 20 jaar opnieuw groter wordende Buggenhout-Bos leren kennen en om er samen van sport en spel, natuur, cultuur én ‘nieuwe’ lokale producten te kunnen genieten.”

“Omdat Bosbegankenis zo kenmerkend is voor onze gemeente, maar de eeuwenoude traditie jaarlijks slechts enkele tientallen bedevaarders meer aantrekt, lijkt het ons hét moment om de oude tradities opnieuw levensvatbaar trachten te maken. Buggenhout is de voorbije 20 jaar gegroeid tot een gemeente met iets minder dan 15.000 inwoners. Enkele duizenden dorpsgenoten hebben nooit een traditionele Bosbegankenis gekend. Meer nog, de Krokkebaas… het openlucht recreatiedomein in het bos zowel als de wilde blauwe bosbes die in Buggenhout Bos groeide… is onbekend voor al wie jonger is dan 25 jaar is.”

De titel van het evenement, ‘Bosbegankenis 2022 – sinds 1505’ is de vlag die de lading dekt. “Mensen die ooit de Boskapel hebben bezocht of kennis hebben van de verhalen rond deze kapel weten dat Jonker Jan De Rijcke in 1504, op 4 december 1504 om precies te zijn, om het leven kwam in de buurt van de huidige Boskapel, na een jachtincident met een wild zwijn. Zijn weduwe liet kort daarna op deze plaats een kleine kapel bouwen of minstens een gedenksteen aanbrengen in een bestaand kapelletje. Dit was op een kruispunt van 2 grote wegen (Opwijk – Malderen en Schelde – Peizegem), daar waar vandaag de Boskapel staat”, zegt Bart Willockx. “Sinds mensenheugenis viert Buggenhout Bosbegankenis, Boschouënink zoals we het in ’t Biggenaats plegen te zeggen. Enkele zeer bijzondere vieringen in het recente verleden waren deze van 1964 en 2004. In 1964 werd het beeld van de Onze Lieve Vrouw gekroond namens Paus Paulus VI door Monseigneur Leonce Van Peteghem, Bisschop van Gent. Een feest met ongeveer 15.000 aanwezigen. In 2004 was er de 500ste verjaardag van het jachtongeval en de vermoedelijke opbouw van de Boskapel. Er werd toen een grootse theatervoorstelling georganiseerd door Buggenhoutenaren, niet zonder een plechtige eucharistieviering door bisschop Luc Van Looy en talrijke Buggenhoutse priesters. Er werd ook het stripverhaal, Het Geheim van de Boskapel, uitgegeven door Jozef Aerts. Een titel die inmiddels trouwens al 2 vervolgdelen heeft. Naar aanleiding van de 500ste verjaardag gaf Bpost ook een postzegel uit van de Buggenhoutse Boskapel in een reeks toeristische zeer gekende bedevaartplaatsen.”

Het volkse gebeuren, met de lokale kermis op de negende dag, indertijd op maandagvoormiddag, is een traditie die relatief laat op de proppen gekomen is. “Het was geen kermis zoals we die vandaag de dag kennen, met schietkraam, botsauto’s en dergelijke. Het waren tentjes bemand door marktkramers, lokale verenigingen en dergelijke, er was de Lusthof bij de Sint-Christoffel (Bij Jeanneken!). Het was ‘middenstandsgewijs’ een hoogdag vooral voor de lokale horeca… een 20-tal cafés alleen al tussen de Boskapel en het station van Buggenhout. De weg naar huis vanaf de Boskapel was lang… dikwijls zeer lang.” Van 7 tot en met 15 mei is er dus een nieuwe editie.

(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)