Boeren vragen aandacht voor lokale voedselproductie

Met een lokale actieinZelevroegen lokale boeren en tuinders aandacht voor de eigen voedselproductie en de uitdagingen waarmee de Vlaamse landen tuinbouw vandaag kampt.

“Elke dag kunnen we genieten van een heerlijk ontbijt, kwaliteitsvolle maaltijd en een lekker dessertje als afsluiter. Eten is een levensnoodzakelijke behoefte. Dankzij onze boeren hebben we in Vlaanderen kraakvers, duurzaam en veilig voedsel van eigen bodem. Maar wat zo doodnormaal lijkt,vergt heel wat inspanningen van boeren en tuinders die vandaag in een zeer moeilijke en onzekere context moeten werken en ondernemen”, klinkt het. “De oorlog in Oekraïne zorgt voor een pak onzekerheid. De prijzen van energie, van dewelke we grotendeels afhankelijk zijn van import uit het buitenland, swingen de pan uit.

“Op gebied van voedselproductie zijn we in Vlaanderen voor de meesteproducten nog zelfvoorzienend met dank onder meer aan onzeboeren uitZele. Om deze bevoorrechtepositiete kunnen behouden, hebben wij onze voedselproducentenbroodnodig. Zijop hun beurthebbenletterlijk en figuurlijk ruimte nodig om te kunnen ondernemen. Toch stellen we vast dat heel wat boeren ontmoedigd worden en zelfs afhakendoorverschillendedossierszoalshetstikstofakkoord,denationaleparkenen landschapsparken,de toenemenderechtsonzekerheid,het totaalgebrek aan perspectief, een verkokerde aanpak.” De boeren deelden draagtassen uit aan de ingang van een grootwarenhuis.

(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)

Deze website gebruikt cookies zodat wij uw gebruikservaring kunnen verbeteren.
Klik hier voor meer informatie over deze cookies.

Door verder te gaan ga je hiermee akkoord...
Lees ook onze PRIVACY rules.