Boeken.cafe lanceert met Harry De Paepe ‘De kast van Clio’

Het nieuwe boeken.cafe start met het uitzenden van ‘De kast van Clio’, een boekenwebcast en podcast met een sterke focus op geschiedenisboeken. Boeken.cafe trok voor de samenstelling en de presentatie auteur, en geschiedenisleraar in het Dendermondse Atheneum, Harry De Paepe aan.

Harry De Paepe is vooral bekend van zijn boeken en talloze artikels over het Verenigd Koninkrijk, een onderwerp waarover hij in heel Vlaanderen lezingen geeft en ook regelmatig aan het woord komt in verschillende media. Hij is ook lid van de Royal Historical Society van Londen. “Ik blijf in de eerste plaats een geschiedenisleraar en dus is het lezen van geschiedenisboeken het liefste wat ik doe. Toen boeken.cafe me vroeg om iets met dat soort boeken te doen, twijfelde ik geen seconde”, vertelt De Paepe. De naam van de uitzending – ‘De kast van Clio’ – klinkt voor Harry bijzonder logisch: “Kast verwijst natuurlijk naar de boekenkast en naar de web- en podcast. Clio is dan weer in de Griekse mythologie de muze van de geschiedenis. Zij inspireert de mensen om met het verleden bezig te zijn. Ze inspireert mij dus, maar bovenal de auteurs van de boeken. Die staan centraal in de uitzendingen.”

De kast van Clio laat dus vooral de auteurs zelf aan het woord.Het is voor hen de ideale manier om hun werken in de kijker te zetten, maar ook om ongestoord hun verhaal te kunnen vertellen. In ons taalgebied is de keuze ongelooflijk groot. Ik selecteer daarom als gastheer de boeken die volgens mij de moeite waard zijn. We gaan ook af en toe naar een specifieke locatie om het historische verhaal nog meer tot leven te laten komen.” Auteurs als Michael Pye (De Bezige Bij), Edward De Maesschalck (Davidsfonds) en Lies Van de Vijver (Houtekiet) passeren alvast de revue. In de eerste webcast is historicus Joris Verbeurgt te gast met zijn boek ‘Wachtend op het vuurpeloton’ (Uitgeverij Vrijdag).

De kast van Clio: https://boeken.cafe/de-kast-van-clio

Foto (c) Harry De Paepe.

(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)