Bibliotheken Dijk92 leggen collecties bij elkaar

Vanaf 17 november 2021 vormen de verschillende bibliotheken van regio Dijk92 één grote bibliotheek. Alle bibliotheken van de regio leggen hun collectie samen om de inwoners nog meer leesplezier aan te bieden. Zo komen er meer dan 700.000 stukken ter beschikking voor alle inwoners uit de regio Dijk92.

Op deze manier kunnen de inwoners van Berlare, Buggenhout, Dendermonde, Hamme, Laarne, Lebbeke, Wetteren, Wichelen en Zele er zeker van zijn dat ze steeds op de leukste, spannendste, meest romantische boeken, games en spelletjes beroep kunnen doen. Voorzitter van de raad van bestuur Robbe De Wilde: “Na jaren van gesmaakte samenwerking tussen de bibliotheken in het regioverband ‘De Leesdijk’, was dit onder Dijk92 de logische volgende stap. Technisch is het nu ook mogelijk dat de catalogi worden samengevoegd, zodat een lezer uit Wetteren makkelijk een boek kan uitlenen in Hamme. Meer nog, het boek kan nadien bij wijze van spreken worden teruggebracht in Lebbeke en mocht je te laat zijn, kan je in Dendermonde of eender waar je boete gaan betalen.”

Meer en meer samenwerking komt de werking van de bibliotheken en dus de dienstverlening naar de inwoner ten goede. “Tegenwoordig dus niet alleen meer voor het Boekstartproject voor peuters, de Jeugdboekenweek voor kinderen uit de lagere school, Dijk Digitaal met mediawijze projecten voor iedereen, maar ook om de collectie en het aanbod te vergroten”, volgens Tom Van de Velde, regiocoördinator cultuur. Op deze manier groeit de Dijk92-bib uit tot een van de grootste openbare bibliotheken van Vlaanderen met maar liefst 700.000 ontleenbare items in de catalogus. Tom Van de Velde benadrukt ook de logistiek samenwerking. “Boeken worden gesorteerd en klaargelegd in de bibliotheken, waarna er twee keer op de week een transportronde gebeurt tussen de verschillende bibliotheken. Hiervoor kunnen we beroep doen op enkele prachtige vrijwilligers.” Nieuwe vrijwilligers zijn trouwens nog steeds welkom! Robbe De Wilde: “Gelukkig hebben we hiervoor een hybride bestelwagen, zodat dit verkeer tussen de bibliotheken vooral elektrisch gebeurt. Ontlenen kan dus met een minimum aan ecologische kopzorgen.”

(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)