Begroting ontspoort ten koste van de bevolking volgens CD&V

CD&V Berlare is bezorgd over de financiële toestand van de gemeente. “Die is ronduit belabberd’, zegt Steven Baeyens, fractievoorzitter. “De schuldgraad stijgt tegen het eind van de legislatuur naar 2.000 euro per inwoner.”

“De financiële cijfers die op de gemeenteraad werden gepresenteerd, zijn zorgwekkend. De autofinancieringsmarge, het bedrag dat de gemeentelijke overheid na de lopende projecten en het aflossen van de afbetalingen nog over heeft om nieuwe initiatieven te nemen, daalt van 1.872.000 euro (in 2015) naar een negatief bedrag van 697.180 euro in 2022. Een negatief bedrag betekent simpelweg dat de gemeente er financieel zeer belabberd voorstaat. Een financiële situatie zelfs die nooit gezien is in de gemeente Berlare. De schuldgraad stijgt tegen het eind van de legislatuur naar 2000 euro per inwoner”, zegt Steven Baeyens. “Deze vaststelling wordt nog schrijnender als we weten dat het gemeentebestuur doorgaat met de geplande renovatie van de kasteelgebouwen voor meer dan 11 miljoen euro. En dit om slechts 38 werkplekken voor gemeentepersoneel te creëren. Bovenop de dramatische cijfers weten we dat de gemeente binnenkort nog eens 500.000 euro per jaar extra aan leningen zal moeten afbetalen. “

“Dit dossier van kasteelrenovatie hypothekeert vele andere projecten. Ondertussen worden noodzakelijke projecten die ten dienste van de bevolking staan geschrapt, zoals de rioleringswerken in de Schriekenstraat en eveneens in de Waterhoek-Quote. Wat mobiliteit betreft geven Open VLD en N-VA toe dat de bevolking weinig betrokken wordt bij beslissingen over het mobiliteitsbeleid. En het mobiliteitsbeleid beperkt blijft tot enkele versnipperde initiatieven zonder langetermijnvisie. De geplande nieuwbouw voor de buitenschoolse kinderopvang wordt uitgesteld en boven de toekomst van die buitenschoolse kinderopvang komt een donkere wolk te hangen waardoor de toekomst van deze dienstverlening bijzonder onzeker is. De projecten rond het cultureel centrum en de sporthal worden voor onbepaalde tijd uitgesteld. Maar ondertussen zijn, om de aankondigingspolitiek van open VLD en N-VA te financieren, alweer duizenden euro’s van ons belastinggeld door de meerderheidspartijen weggesmeten aan studiekosten voor projecten die nu voor onbepaalde termijn niet zullen uitgevoerd worden”, besluit Steven Baeyens.

(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)

Deze website gebruikt cookies zodat wij uw gebruikservaring kunnen verbeteren.
Klik hier voor meer informatie over deze cookies.

Door verder te gaan ga je hiermee akkoord...
Lees ook onze PRIVACY rules.