Alle 12 gemeenten en steden binnen de regio van Logo Dender vzw maken werk van beweegvriendelijkere buurten

Een groot deel van de Vlamingen beweegt nog te weinig. Daarom slaan het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw, Sport Vlaanderen, de Vlaamse Logo’s en het Agentschap Zorg en Gezondheid de handen in elkaar om mensen in beweging te zetten. Hun 4 jaar durende campagne werd gelanceerd, waarbij 10.000 stappen centraal staat. Ninove, Geraardsbergen, Erpe-Mere, Lede, Haaltert, Denderleeuw, Aalst, Dendermonde, Lebbeke, Berlare, Zele en Buggenhout doen mee en engageren zich om beweegvriendelijkere buurten uit te bouwen. Onder het motto ‘Elke stap telt!’ motiveren ze dit eerste jaar hun inwoners met straatsignalisaties om meer stappen te zetten.

Ninove, Geraardsbergen, Erpe-Mere, Lede, Haaltert, Denderleeuw, Aalst, Dendermonde, Lebbeke, Berlare, Zele en Buggenhout engageren zich om beweegvriendelijkere buurten uit te bouwen en om hun inwoners te motiveren om elke dag voldoende stappen te zetten. Het getal 10.000 is een streefdoel, maar ook als je dat cijfer niet haalt is elke stap extra al goed voor de gezondheid. Vandaar de slogan van de nieuwe campagne: ‘Elke stap telt!’. Wouter Beke, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Armoedebestrijding, en Ben Weyts, Vlaams minister van Onderwijs, Sport en Dierenwelzijn, scharen zich achter de campagne. Vandaag werd de aftrap gegeven in Tremelo, een van de deelnemende gemeenten.

“Samen bouwen aan zorgzame buurten, dat is waar ik de komende jaren in wil investeren. Een zorgzame buurt is een buurt waarin mensen elkaar kennen en leren kennen. Waar je boodschappen doet voor je buur die niet goed te been is, of waar je goeiedag zegt tegen de mensen die je tegenkomt als je gaat wandelen met je hond. Je buurt al wandelend leren kennen is alvast een eerste stap naar een zorgzame buurt”, zegt Vlaams minister Wouter Beke. “Met deze campagne willen we mensen ervan bewust te maken dat elke stap telt, en liefst 10.000 per dag”, zegt minister Ben Weyts. “Stel elke verplaatsing in vraag: geraak ik bij de bakker, de slager of de supermarkt eigenlijk niet gezonder en misschien zelfs sneller te voet of met de fiets? Die reflexen moeten we aankweken.”

Tijdens de campagne zal de focus elk jaar op een ander thema liggen. Zo zullen de steden en gemeenten aan de slag gaan met beweegroutes, gezonde mobiliteit en lokale beweegacties. In dit eerste jaar zullen ze de boodschap ‘Elke stap telt!’ zichtbaar maken in het straatbeeld. Straatsignalisaties laten zien dat kleine afstanden tussen nuttige locaties in de buurt ook extra stappen opleveren. Zo kunnen mensen bijvoorbeeld zien hoeveel stappen ze zetten van de bibliotheek tot aan het gemeentehuis. Of tussen de bakker en de slager.

De affiches zijn te verkrijgen in de gemeenten of op https://logodender.be/content/10000-stappen-elke-stap-telt-3.

Foto (c) Pexels.

(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)