9 gemeenten krijgen 1 miljoen euro dankzij DDS Streekregisseurs
Itsme,MyPension ofSmartschoolmaken voor veel mensen deel uit van hun dagelijkse routine.Ze staan er niet meer bij stil.Maar wat als surfen op het internet of online solliciteren niet zo evident is?DDS Streekregisseurs ontving 1 miljoen euro subsidies van de Vlaamse overheidomsamen met 9 gemeenten de digitale kloof te dichten.
Sinds de covidpandemie is het gebruik van essentiële digitale diensten erg gestegen. E–banking, e–gezondheid, e–government en e–commerce zijn niet meer weg te denken.Echt, denk je? Uitde Barometer Digitale Inclusie (2022) blijkt dat bijna 1 Belg opde2 kwetsbaar blijft. En dat er een groot verschil is tussen personen met een hoog en een laag opleidingsniveau.Er is dus nog wel wat werk om iedereen mee te krijgen. Daaromslaande gemeenten Berlare, Buggenhout, Dendermonde, Hamme, Laarne, Lebbeke, Wetteren, Wichelen en Zele de handen in mekaar.Met verschillende inclusieve projectenrichten ze zich zowel tot de brede bevolking als tot kansarme groepen. Ze werken daarvoor samen metdienstverlenende vereniging DDS.Zijdiende een ijzersterk dossier inbij de Vlaamse overheid en kan nu dus rekenen op maar liefst 1 miljoen euro subsidies.
Raf De Wolf, voorzitter DDSStreekregisseurs:”Wij gaan voluit voor een regio waarin iedereen aangenaam en betaalbaar kan wonen, werken en ondernemen. De digitale kloof dichten is daar een essentiële voorwaarde voor. In 2021 maakte 46% van de werkzoekenden bijvoorbeeld geen gebruik van een tekstverwerker. En 17% van de internetgebruikers gebruiktenkel een smartphone.Wij zijn trotsdatweonze gemeentenmet dezesubsidiekunnen ondersteunen omde levenskwaliteit van hun inwonersteverhogen.”
Digitale inclusie is ook een beleidsdoelstelling van de bibliotheken van de gemeenten. Daar lopen momenteel al projecten met digicoaches die burgers uitleggen hoe je bijvoorbeeld een e–mailadres kan aanmaken of moet surfen op het internet.Tom Van De Velde, coördinator vande regionale bibliotheekwerkingDijk92:“Dankzij de subsidiesvan DDSkunnen we deze werkingversterken. Daarnaast voorzien wevoor de meest kwetsbaren toegang tot internet bij hun thuisenbegeleiding bij het vinden van de goedkoopste internetleverancier.”
Effectief, mensen met een laag inkomen digitaliserenis dweilen met de kraan openals zij geeninternet oflaptopkunnen betalen. Voor hen richtDDS Streekregisseurs samen metde gemeentenbovendieneen uitleen–en hersteldienst op, die voornamelijk zal werken met refurbishedmaterialen.En voor wie de afstand naar de gepaste dienstverlening te grootblijft, komt er een mobiel digipunt.Bemand metdigicoachestrekt ditnaar straten, pleintjes, sociale woonwijkenen organisaties diewerken met kansarme doelgroepen. Zo valt niemand uit de boot. Want een inclusieve toekomst begint hier.
(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)