249.000 euro voor 14 nieuwe volkstuinprojecten

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir keurde 14 nieuwe volkstuinprojecten goed, voor een bedrag van 249.000 euro. De minister ondersteunt zo lokale partnerschappen van mensen die samen voedsel willen telen, met respect voor de omgeving en de buurt. Bij de goedgekeurde projecten zijn zowel klassieke volkstuinen als samentuinen, zorgtuinen, schooltuinen en voedselbossen.

Op 1 oktober 2021 lanceerde de VLM een projectoproep voor de aanleg en inrichting van nieuwe volkstuinen en de uitbreiding en/of modernisering van bestaande volkstuinen. Duurzaamheid, innovatie en samenwerking tussen de partners en de lokale gemeenschap stonden centraal in de oproep. In totaal werden 31 aanvragen voor volkstuinen ingediend bij de Vlaamse Landmaatschappij. Een jury beoordeelde de kwaliteit van de aanvragen op basis van verschillende beoordelingscriteria, waaronder de behoefte aan een volkstuin, de samenstelling van het partnerschap, de vooropgestelde doelstellingen en het ambitieniveau. 14 projecten werden geselecteerd. De subsidies dekken maximaal 75% van de totale projectkost, met een maximum van 20.000 euro subsidie per project. De projecten kunnen van start gaan vanaf 1 februari en hebben een looptijd van maximaal drie jaar.

“Toegang tot groen, gezond en lokaal voedsel en sociaal contact vormen een belangrijke meerwaarde in ons dagelijks leven. Daarom geven we 14 projecten een duw in de rug die mensen samen brengen in de moestuin zodat ze zelf hun eigen voedsel kunnen telen op een duurzame manier met respect voor de buurt en voor elkaar. Nadien kunnen ze dan samen rond de tafel kruipen voor een gezellige avond met verse producten van eigen kweek. Leuk, lekker én gezond”, zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir.

Het project Samentuin van Velt in Lebbeke kan rekenen op steun. “Toen uit een infoavond over samentuinen, georganiseerd door Velt in 2007, veel lokale interesse bleek, ging de lokale Veltafdeling op zoek naar een perceel. VeltDendermonde klopte aan bij de gemeente, die begin 2021 een terrein van ongeveer 36 are ter beschikking stelde voor een periode vanminimum 10 jaar. Het initiatief werd in de zomer 2021 bekend gemaakt. Op het infomoment op 21 september 2021 waren 24 kandidaattuiniers aanwezig. Zij ontwikkelen tijdens verschillende sessies in oktobernovember 2021 samen het inrichtingsplan.” Dit voorjaar gaan de tuiniers aan de slag in hun nieuwe samentuin.

Foto (c) Pexels.


(Redactioneel: 'TROS Radionieuws en driestroom.be)

Deze website gebruikt cookies zodat wij uw gebruikservaring kunnen verbeteren.
Klik hier voor meer informatie over deze cookies.

Door verder te gaan ga je hiermee akkoord...
Lees ook onze PRIVACY rules.